BiH

Hoće li pući koalicija na nivou BiH?

Hoće li pući koalicija na nivou BiH?
Foto: Arhiva | Hoće li pući koalicija na nivou BiH?

SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima traži da se ponište odluke visokog predstavnika, zatim nametnuti Izborni zakon BiH, kao i da se organima BiH zabrani primjena nametnutih odluka, reagovali su iz Federacije BiH i, očekivano, naglasili da od toga neće biti ništa.

"Reakcije iz Republike Srpske povodom nametanja izmjena Izbornog zakona iz OHR-a su ultimatumi i ucjene na koje, jasno je to i njima, nećemo pristati. Spremni smo, međutim, na razgovore i nastavak rada na svim zakonima, pa i na Izbornom", saopštili su iz stranaka "trojke".

Nakon što su stranke trojke i gotovo svi bošnjački političari odbili da se ponište odluke Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne prizna za visokog predstavnika, i da se zabrani primjena tih odluka institucijama BiH, ključno je pitanje da li će biti raskinuta koalicija na nivou BiH.

Naime, jedan od zaključaka NS RS kaže, ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne proglasi Šmitove odluke ništavnim, da će Republika Srpska tražiti od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

"Narodna skupština Republike Srpske traži od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo."

Ipak, slični zaključci o prestanku odlučivanja na nivou BiH usvajani su i ranije, međutim u praksi se nikada nije istrajalo, u gotovo uvijek, poslije nekoliko dana ili mjeseci takvi zaključci su prekršeni.

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, rekao je da je Šmit legalni visoki predstavnik čije su nadležnosti i pravni status potvrđeni međunarodnim i nacionalnim pravom.

Bećirović je rekao i da zvaničnici Republike Srpske treba da prestanu obmanjivati domaću i međunarodnu javnost da visoki predstavnik krši suverenitet BiH.

"To je najobičnija neistina. Istina je da visoki predstavnik štiti mir, sigurnost i suverenitet BiH", rekao je Bećirović navodeći da Republika Srpska direktno ugrožava mir i suverenitet Bosne i Hercegovini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije