BiH

Hoće li stranke u Republici Srpskoj jedinstveno odgovoriti Incku?

Hoće li stranke u Republici Srpskoj jedinstveno odgovoriti Incku?
Foto: N.N. | Hoće li stranke u Republici Srpskoj jedinstveno odgovoriti Incku?

BANJALUKA - Širom Republike Srpske organizovano je potpisivanje peticije kojom se ne prihvata odluka o nametanju izmjena Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida, a koju je donio Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Istovremeno, već u ponedjeljak predstavnici parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske pokušaće postići jedinstvo i naći zajednički odgovor na tu Inckovu odluku koja je, kako kažu, BiH vratila deceniju unazad.

Peticiju je potpisao i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, koji je rekao da je pokretanje peticije otpor prema anticivilizacijskoj odluci Incka, istovremeno pozivajući sve pojedince i organizacije da to učine. Takođe, predstavnicima međunarodne zajednice poručio je da reaguju i ponište Inckov "osvetnički akt" i vrate BiH u kakvu-takvu stabilnost, jer u suprotnom Srpskoj nije ostavljen izbor i da se onda ne treba čuditi koracima koje će preduzeti.

U SDS-u za peticiju kažu da je SNSD koristi za ostvarivanje stranačkih ciljeva te da njome žele da nametnu temu i zamagle oči narodu kako bi skrenuli pažnju sa suštinskih i egzistencijalnih problema.

Ipak, i SNSD i SDS, ali i predstavnici ostalih parlamentarnih političkih partija, na sutrašnjem sastanku koji je sazvao Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, pokušaće postići jedinstvo i doći do zajedničkog odgovora na Inckovu odluku. Na jedinstveno SNSD poziva već danima, međutim pitanje je kako će se sve završiti, jer u opozicionim partijama kažu da vlast osim "jalovih zaključaka NS RS" ne nudi ništa, dok Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, kaže da bi za srpsko jedinstvo prvi korak trebalo da bude prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a.

"Sastanak parlamentarnih stranaka inicirao je Incko, koji je svojom odlukom deceniju unazadio BiH, a kojeg boli briga za ljude i ovu zemlju, jer on odlazi. Sada imamo politički haos za koji najviše odgovornosti snosi Incko i taj dio međunarodne zajednice. Idem na sastanak svjestan činjenice jalovih rasprava i zaključaka i protiviću se da ovo bilo ko koristi za svoje poene", rekao je Branislav Borenović, lider PDP-a, dodajući da Inckova odluka najviše odgovora ratnohuškačkim strukturama i da to nije prvi put da se pred izbore ovako nešto radi te da se na kraju postavlja pitanje smisla baviti se ozbiljnim temama i politikom u BiH.

U SDS-u uoči sastanka predstavnika političkih partija kažu da se peticijom, ali vjerovatno i pripremljenim zaključcima opozicija želi dovesti pred svršen čin i na kraju optužiti za izdaju ukoliko ne podrži to što su oni (SNSD) pripremili.

Kao i SNSD, na važnost zajedničkog stava ukazali su i iz Ujedinjene Srpske, čiji je lider Nenad Stevandić rekao da odgovornost treba da bude veća od sujete, a pamet ispred ambicija.

I u nedjelju, dva dana nakon što je Incko nametnuo zakon, ne smiruju se reakcije iz kojih se može zaključiti da kriza u BiH, prije svega ona politička, tek predstoji. Kao i prethodnih dana, predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i sam NATO, dali su podršku Incku za ono što je uradio, naglašavajući da se genocid ne smije negirati, dok u samoj BiH političari, zavisno od naroda kojem pripadaju, komentarima samo produbljuju podjele koje su u BiH sve dublje.

Reagovali su i iz Ambasade SAD u BiH ističući da je Republika Srpska integralni dio BiH i da prijetnje raspadnom nisu prihvatljive.

Dodik je u nedjelju naglasio da Srpska neće dizati nikakvu oružanu, već političku pobunu te da Srpska na pravi način treba da odredi svoje dalje kretanje i da će predložiti NS RS da se odbiju sva nametnuta rješenja i da se Srpska povuče iz sporazuma o vojsci i Oružanim snagama BiH.

"Mi smo samo na dva sporazuma dali saglasnost, a to su vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Svemu što je nametnuto, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, treba zabraniti djelovanje na prostoru Republike Srpske i samo prihvatiti ono što tačno piše u Dejtonu", izjavio je Dodik.  

I Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da Incku i onima koji stoje iza njega ne odgovara BiH koja funkcioniše te da su oni ti koji produkuju nestabilnost da bi se imali čime baviti na ovom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije