BiH

Pratite nas na Google news

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.
Foto: UN ilustracija | Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.
N.N.

AMSTERDAM - Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, javljaju holandski mediji.

Kako mediji prenose, ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani. Kako je Vrhovni sud odlučio, Holandija je kriva za odgovornost u omjeru od 10 odsto, a u kontekstu procjene vjerovatnoće da bi zarobljeni muškarci preživjeli da su ih holandski vojnici zadržali u bazi.

Taj omjer je 2017. godine iznosio 30 odsto.

Mediji dodaju, riječ je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u zločinu u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovjetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od "30 odsto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi holandskog bataljona. Tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnijela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtjevom da se kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine. 

 

 

(Klix)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije