BiH

Holandski veterani ponovo tuže državu zbog Srebrenice

Holandski veterani ponovo tuže državu zbog Srebrenice
Foto: Ilustracija | Holandski veterani ponovo tuže državu zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR, koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, prenio je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju".

"Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i ondje ih napustila", rekao je Rupert.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice nanijeta velika šteta, tjelesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Prije tri godine se oko 230 veterana okupilo u namjeri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvijek suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvijestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namjerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije