BiH

Hrvatska grupi migranata izdala rješenje za povratak u BiH

Hrvatska grupi migranata izdala rješenje za povratak u BiH
Foto: Ilustracija | Hrvatska grupi migranata izdala rješenje za povratak u BiH

ZAGREB - Grupi migranata iz Pakistana i Bangladeša, u srijedu zatečenih u Pokupskom, zagrebačka policija izdala je rješenja o povratku u BiH, iz koje su ilegalno ušli u Hrvatsku, a niko od njih, kako se saznaje, nije zatražio azil ili liječničku pomoć.

Mediji su ranije izvijestili da je grupa od dvadesetak migranata, koja je krenula prema Italiji, pješice došla od Velike Gorice prema Pokupskom, gdje su sjeli pred crkvu i čekali da ih skupi policija.

Zagrebačka policija Hini je potvrdila da je "provedenim postupkom utvrđeno da se radi o državljanima Pakistana i Bangladeša, koji su prethodno nezakonito prešli državnu granicu" i ušli u Hrvatsku s područja Velike Kladuše.

"Svi su procesuirani sukladno odredbama Zakona o strancima te su im izdana rješenja o povratku. Tokom provođenja postupka osobe nisu izrazile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom niti je bilo potrebe za liječničkom intervencijom, kažu u policiji.

"S obzirom na lokaciju na kojoj su zatečeni i da se radi o grupi ilegalnih migranata, ali i uzimajući u obzir dobre rezultate pojačanog postupanja policijskih službenika u sprečavanju krijumčarenja ljudima temeljene na procjenama analitičkih timova, a koji su aktivni i na ovom području, za pretpostaviti je da je intervencijom policijskih službenika spriječeno daljnje krijumčarenje prema Republici Sloveniji", ističu u zagrebačkoj policiji.

Prema zvaničnim podacima policija je tokom osam mjeseci ove godine spriječila 11.685 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. U istom periodu uhapšeno je 595 krijumčara nezakonitih migranata, dok je prošle godine u istom periodu uhapšeno 312 krijumčara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije