BiH

Hrvatska u rezoluciju o BiH želi "ugurati" konstitutivnost naroda

Hrvatska u rezoluciju o BiH želi "ugurati" konstitutivnost naroda
Foto: Arhiva | Hrvatska u rezoluciju o BiH pokušava "ugurati" konstitutivnost naroda i izmjene Izbornog zakona
N.N.

Na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta danas se u Briselu raspravlja, a sutra i glasa o amandmanima i izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine.

Prema izvještaju koji je ranije usvojen u Odboru za vanjsku politiku, ponoviće se podrška BiH na putu prema EU te poziv vlastima u toj državi da ispune uslove za preporuku Evropske komisije o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU. Osudiće se i izjave koje se smatraju huškačkima i koji dižu tenzije.

Ono što je hrvatskim poslanicima od posebnog interesa jeste spominjanje konstitutivnih naroda u tekstu izvještaja, kao što je to bio slučaj i prije, piše zagrebački "Jutarnji list".

U tekstu koji je usvojen u Odboru nema spominjanja konstitutivnih naroda u BiH već samo građana. Prema predloženima amandmanima, kao i onim kompromisnim, na plenarnom zasjedanju će hrvatski poslanici pokušati vratiti pojam "konstitutivni narodi". To očekuje i Željana Zovko, poslanik HDZ-a koja je i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku kao i delegacije za BiH i za KiM.

"Rezolucija o BiH je kroz kompromisne amandmane uzela u obzir sve moje amandmane, osim amandmana o konstitutivnosti. Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta izvjestilac će u ime poslanika kluba EPP-a kroz amandman o konstitutivnosti vratiti rezoluciju na prethodni trag koji su započeli (premijer Hrvatske) Andrej Plenković i Doris Pack (bivša poslanica Evropskog parlamenta), te očekujem da je podrži čitav spektar poslanika, uključujući i konzervativce", rekla je Zovko.

Isto tako poslanici iz Hrvatske očekuju i ponavljanje poziva za reformu izbornog sistema u BiH. Ove tačke su predmet aktivnosti hrvatske diplomatije posljednjih nekoliko mjeseci, ali bez puno uspjeha.

Savjet ministara EU uopšte nije imao na dnevnom redu juče u Luksemburgu Zapadni Balkan niti Bosnu i Hercegovinu, iako je u maju bilo najavljeno da će na ovom sastanku u junu to biti na dnevnom redu, uz moguće usvajanje i zaključaka. U NATO-u u završnoj deklaraciji sa samita ušla je rečenica koja spominje Dejtonski sporazum, za što se zalagao predsjednik Zoran Milanović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije