BiH

Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH

Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH
Foto: Arhiva / Ilustracija | Hrvatska ukida obaveznu izolaciju za građane BiH

SARAJEVO, BANJALUKA, ZAGREB - Nekoliko dana nakon odluke da građane BiH pošalje u četrnaestodnevnu izolaciju, Hrvatska bi od sutra trebalo da odustane od te mjere, mada iz hrvatske vlade u vezi s ovim pitanjem stižu oprečne informacije.

Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske rekao je da će građani BiH moći ulaziti bez četrnaestodnevne izolacije, koja je sada na snazi, dok sa druge strane njegov kolega Gordan Grlić Radman, ministar inostranih i evropskih poslova, kaže da će Hrvatska poštovati preporuke Evropske komisije u pogledu otvaranja granica.

Kakve će biti preporuke Evropske komisije, još nije jasno, a prema najavama, Evropa bi najdalje do 1. jula trebalo da sastavi listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka, a čijim državljanima će biti dopušteno putovanje u zemlje EU od 1. jula.

"U fazi smo plesa s virusom, analiziramo na dnevnoj bazi. EU će vjerovatno izaći sa preporukama, danas su u tijeku ti razgovori. Vjerojatno ćemo u određenoj mjeri liberalizovati režim prelaska granice, i kada su u pitanju državljani EU i naše susjedne zemlje. To će značiti ulazak u RH na način da svi koji ulaze treba da se pridržavaju epidemioloških mjera, više ne bi značilo obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz BiH. Očekujem to najkasnije sutra", rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Hrvatske.

Sa druge strane Grlić Radman ističe da će, kada je u pitanju BiH, Hrvatska postupati koordinisano sa drugim državama članicama EU te da građani BiH u tranzitu neće imati problema.

Sa Grlić Radmanom ranije je razgovarala i Bisera Turković, ministar spoljnih poslova BiH, koja je dan ranije najavila i recipročne mjere prema Hrvatskoj, međutim nakon razgovora, rekla je da za tim nema potrebe.

"Ministar je obećao da će njegova država početi s omekšavanjem mjera prema BiH, a nakon što su obavljene konsutlacije s Andrejom Plenkovićem i Davorom Božinovićem, ministrom unutrašnjih poslova", rekla je Turkovićeva.

Premijeru Plenkoviću juče je zahvalio i Dragan Čović, lider HDZ-a i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, koji je rekao da "Vlada Hrvatske mora djelovati i donositi konkretne odluke koje nekad ne budu dočekane blagonaklono te da je to sasvim normalno".

"Hvala premijeru Plenkoviću na brzoj reakciji i racionalnoj odluci. Bosna i Hercegovina je već dio Evrope i ovo je podvig evropske BiH", rekao je Čović.

Kada je riječ o Evropi, Aranča Gonzales Laja, španska ministarka spoljnih poslova, saopštila je da EU sastavlja listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka i čijim će državama biti dozvoljeno putovanje u zemlje EU od srijede, 1. jula.

Konačna lista trebalo bi da bude objavljena sutra, a najdalje do srijede ujutro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije