BiH

Hrvatska za očuvanje stabilnosti BiH: Odluke donositi u institucijama

Hrvatska za očuvanje stabilnosti BiH: Odluke donositi u institucijama
Hrvatska za očuvanje stabilnosti BiH: Odluke donositi u institucijama

ZAGREB - Hrvatska je, izražavajući zabrinutost zbog moguće destabilizacije, podržala stabilnost BiH i pozvala vlasti te države da odluke donose u institucijama, nakon zahtjeva bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za revizijom presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

"Uvažavajući pravo BiH na korišćenje svih instrumenata međunarodnog prava, Hrvatska ističe važnost očuvanja stabilnosti BiH i potrebu donošenja odluka u okviru institucija, a skladno ustavnom načelu ravnopravnosti tri konstitutivnih naroda", saopštilo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Hina.

U saopštenju se ističe da Hrvatska "zabrinuta zbog moguće destabilizacije, podstiče bosanskohercegovačke zvaničnike da se usredsrede na evropski i evroatlantski put BiH".

Podsjetimo, bivši agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić predao je u četvrtak zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Softić je zahtjev predao u pratnji šefa bosanskohercegovačkog ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH Davida Šefera i holandskog advokata Fona van den Biesena.

Podnošenje zahtjeva za reviziju tužbe naišlo je na neodobravanje srpskih političkih predstavnika u BiH, kao i Srbiji, koji su istakli da će ovaj zahtjev produbiti već postojeću krizu u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije