BiH

Hrvatski ambasador u Predsjedništvu BiH: Osuđujemo izjavu Džaferovića

Hrvatski ambasador u Predsjedništvu BiH: Osuđujemo izjavu Džaferovića
Foto: Predsjedništvo BiH | Hrvatski ambasador u Predsjedništvu BiH: Osuđujemo izjavu Džaferovića

SARAJEVO - Na poziv Kancelarije predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske, Ivanom Sabolićem.

Povod sastanka bile su "neprihvatljive izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njene posjete Izraelu date za Jerusalem Post".

Sabolić je iznio zvaničan stav Kancelarije Predsjednice Hrvatske i Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske da navedene izjave nisu tačne i da predsjednica Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila.

Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine istakli su da se predsjednici Hrvatske suviše često dešava da određene izjave završe u medijima, koje se tek naknadno demantuju, poput izjave o deset hiljada ekstremista u Bosni i Hercegovini, te da reakcije na izjave ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz Hrvatske.

Takođe je istaknuta i činjenica da je Kitarovićevoj trebalo previše vremena da u medijima demantuje spornu izjavu.

Sabolić je kazao da osuđuje i izražava oštar protest na sve izjave iz BiH, te naročito izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u kojoj je sporna i "nepostojeća" izjava Predsjednice Republike Hrvatske dovedena u kontekst presuđenog UZP-a.


POVEZANA VIJEST:

Džaferović: Gnusne optužbe Kitarovićeve, neka se ne bavi tuđim dvorištem


Takođe, Saboliću je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika policije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine, čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

"Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu", saopšteno je iz Predsjedništva.

Tokom razgovora hrvatski funkcioneri su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem.

Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Hrvatske, posebno Grabar-Kitarović, i da se u direktnim kontaktima razgovara o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima, saopšteno je iz Kancelarije predsjedavajućeg Predjedništva BiH Željka Komšića nakon sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije