BiH

Hrvatski špijuni se boje vehabija

Hrvatski špijuni se boje vehabija
Foto: N.N. | Hrvatski špijuni se boje vehabija

​BANJALUKA - Države jugoistočnog susjedstva opterećene su širenjem radikalnih tumačenja islama koja ne priznaju stajališta službenih islamskih zajednica, zakone ni demokratsku vlast države domaćina, a postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, posebno povratak "džihadista" iz Sirije, mogao bi uticati na dodatni stepen širenja radikalnog islama.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske (SOA), a iako nije imenovana, odrednica "jugoistočni susjedi" vjerovatno se odnosi na Bosnu i Hercegovinu. U svom izvještaju SOA navodi da je sa područja jugoistočne Evrope na ratišta u Siriji i Iraku otišlo oko 1.000 osoba, pristalica džihadističkog selefizma, te da njihov povratak predstavlja bezbjednosni rizik.

"Radi se o osobama koje su učestvovale u borbama na strani terorističke organizacije, vojno su obučene i dodatno radikalizovane na ratištu. Države jugoistočnog susjedstva sprovode pravosudne postupke protiv povratnika iz terorističkih organizacija. Ipak, zbog kratkih zatvorskih kazni (obično od jedne do tri godine) neki od osuđenika su već na slobodi, dok je mnogima izdržavanje kazne pri kraju", ističe se u izvještaju i dodaje da znatan broj povratnika iz ISIL-a predstavlja bezbjednosni rizik, posebno za države u koje se vraćaju.

Iako se u izvještaju manje-više navode izazovi kao i prethodne godine, kada je navedeno da u "državama jugoistočnog susjedstva" ima više od 10.000 sljedbenika selefizma okupljenih u više desetina paradžemata, ovaj put izvještaj je posebno zanimljiv zbog afere "selefije", odnosno pokušaja hrvatskih bezbjednjaka da vrbuju selefije iz BiH, koji je, navodno, trebalo da podmetnu oružje u jednu islamsku bogomolju. U izvještaju SOA taj slučaj okarakterisan je kao "primjer lažnih medijskih objava u susjedstvu u kojima je SOA optuživana za vrbovanje selefija za prebacivanje oružja u BiH".

Aleksandar Radić, analitičar iz Beograda, kaže da izvještaj SOA i dio koji se odnosi na ekstremizam u BiH treba posmatrati upravo u kontekstu afere koja je nedavno potresla BiH i Hrvatsku.

"Izvještajem sada na određen način šalju poruku da to nisu radili bez razloga i da na svojoj teritoriji imaju kontrolu, ali da ekstremizam u BiH može da bude izazov", rekao je Radić, dodajući da prijetnje i rizik uvijek postoje i da tu nema ništa sporno.

Ono što je zanimljivo u izvještaju, a što se odnosi i na BiH, jeste to da je jedan od četiri osnovna nacionalna interesa Hrvatske i briga o ravnopravnom položaju, suverenitetu i opstanku hrvatskog naroda u BiH, te položaj hrvatske nacionalne manjine u drugim državama.

"Nastavlja se trend ekonomskog iseljavanja Hrvata iz BiH, koje, zajedno s posljedicama ratnih protjerivanja, prijeti opstanku tamošnjih Hrvata i multietničkom karakteru bosanskohercegovačke države", ističe se u izvještaju.

Takođe, na BiH se vrlo vjerovatno odnosi i dio koji kaže da je "jugoistočno susjedstvo" Hrvatske i dalje nestabilno i nije u potpunosti konsolidovano u bezbjednosnom i političkom smislu, a kompleksnost aktuelne bezbjednosne i političke situacije potvrđuje i činjenica da pojedine države još funkcionišu uz aktivan angažman međunarodne zajednice i nije izgledno da će se takvo stanje uskoro promijeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije