BiH

Pratite nas na Google news

I Adil Osmanović u opciji za ministra bezbjednosti

I Adil Osmanović u opciji za ministra bezbjednosti
Foto: N.N. | I Adil Osmanović u opciji za ministra bezbjednosti
Mirsada Lingo Demirović

SARAJEVO - Nekoliko dana nakon što je Fahrudin Radončić, lider SBB-a, dao neopozivu ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH počele su spekulacije ko bi mogao da ga zamijeni.

U najužim krugovima SDA govori se o tome da bi tu funkciju mogao preuzeti Adil Osmanović, koji je jedan od potpredsjednika SDA i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH.

Izvor "Nezavisnih" iz SDA kaže da  će Adil Osmanović biti ministar ako on to bude htio, jer  ima ogromno iskustvo, a i  u najužem je rukovodstvu ove stranke.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, član Kadrovske komisije i šef Kluba poslanika ove stranke u Predstavničkom domu BiH,  kazao je za "Nezavisne" da je još rano da govori o tome da li će on da zamijeni Radončića te kratko dodao da na organima stranke još nisu razgovarali o tome.

Pojedini portali pisali su da bi jedan od prijedloga mogao biti i Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Izvor "Nezavisnih" ističe da Vilić ima dobre reference, ali da on nije jedna od opcija.

Kada je u pitanju treće ime koje se pominje Hazim Rančić, aktualni zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kako saznajemo,  on ne kotira tako dobro u SDA da bi dobio tu funkciju, a i da mu mjesto zamjenika ministra finansija savršeno odgovara.

"Ima funkciju, ali ne i preveliku odgovornost", tvrdi izvor "Nezavisnih".

Bisera Turković (SDA), ministrica vanjskih poslova BiH, izjavila je danas uoči sjednice Predsjedništva SDA kako ne misli da će ova stranka nakon sjednice izaći s konkretnim prijedlogom za ministra, te da ne može govoriti o imenima kandidata koji bi došli u obzir.

I dok se spekuliše o imenima ministra bezbjednosti, grupa poslanika u Predstavničkom domu BiH pokrenula je inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.

Naime, na sjednici koja je zakazana za 10. jun i čiji dnevni red je već objavljen na stranici Parlamentarne skupštine BiH je zahtjev 12 poslanika za smjene dva člana Vijeća ministara BiH, odnosno  ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) te zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića (Ujedinjena Srpska). Riječ je o zahtjevu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković Lepić, Damira Arnauta, Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mire Pekić, Branislava Borenovića, Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Zukana Heleza i Nade Mladine za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

Međutim,  od ovog zahtjeva neće biti ništa jer HDZ BiH i SNSD  neće podržati  ovakvu rekonstrukciju Vijeća ministara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije