BiH

I Bled pokazao da je BiH na margini

I Bled pokazao da je BiH na margini
Foto: Tanjug | I Bled pokazao da je BiH na margini

BANJALUKA, BLED - Na većini regionalnih konferencija na kojima se raspravlja o projektima i budućnosti regiona zapadnog Balkana BiH je na marginama svih procesa, strategija i rasprava.

Slično je bilo i prije dva dana tokom razgovora na Bledu u sklopu Bledskog strateškog foruma, na kojem su teme o kojima su svi razgovarali bili dijalog Beograda i Prištine, mogućnost dobijanja datuma za Sjevernu Makedoniju da počne pregovore o članstvu u EU, potreba da Albanija započne pregovore i da Crna Gora, kao zemlja koja je najdalje odmakla u evropskim integracijama, bude prva primljena u EU kao dokaz da je EU i dalje posvećena regionu. BiH je spomenuta u kontekstu viza za Kosovo i kako bi ukidanje viza pomoglo podsticanju dijaloga između Beograda i Prištine, te o najavljenim koracima RS u slučaju daljih opstrukcija u formiranju vlasti na nivou BiH.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova, koji je direktno učestvovao u radu Bledskog foruma, za "Nezavisne" kaže da se slaže s ocjenom da je BiH često na marginama regionalnih skupova i događaja.

"Mi u regionu nismo tema broj jedan i to se moglo vidjeti i na panelu. Mi smo u nekom potpunom vakuumu u situaciji u kojoj se nalazimo zbog neformiranja vlasti. Mislim da će se takva neka vrsta zapostavljanja BiH nastaviti sve dok vlasti ne budu formirane i dok ne počne da se radi. A to ćemo morati sami da uradimo. Prošla su vremena kada su se stranci na operativnom nivou bavili nama, dogovarali i nametali zakone i ko će biti vlast", kaže Crnadak.

On je ocijenio i da je Metju Palmer, novoimenovani specijalni izaslanik SAD za Balkan, s kojim je imao odvojeni susret, prvenstveno fokusiran na dijalog Beograda i Prištine.

"Ali daleko od toga da ga BiH ne zanima i da će za Ameriku ona biti po strani. Naprotiv, vrlo je jasno naglasio da će BiH za Ameriku biti važna", kaže on.

Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju, je rekla da je najvažnije pitanje da Sjeverna Makedonija dobije datum za pregovore s obzirom na to da je riješeno pitanje imena s Grčkom, ali i da s njom u paketu bude i Albanija.

"Cijena stagnacije i daljeg odlaganja odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja veliki rizik", rekla je ona. Majlinda je BiH spomenula samo u kontekstu ukidanja vize za građane Kosova.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, u svom obraćanju na Bledu takođe nije spomenuo BiH, a većinu govora fokusirao je na odnose s Prištinom i Tiranom.

I on smatra da će glavni posao Palmera biti upravo dijalog Beograda i Prištine.

"Sigurno je da će Palmer imati dosta posla i da mu neće biti lako. Palmerov mandat treba da bude dok se ne riješi pitanje Beograda i Prištine", rekao je on.

U sklopu panela su Miro Cerar i Žozep Borel, šefovi diplomatija Slovenije i Španije, razgovarali o zapadnom Balkanu, a tema opet nije bila BiH, već generalno proširenje i odnosi Beograda i Prištine.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, na Bledu je dobio aplauz nakon što je rekao da je EU deklarativno za proširenje, ali da u praksi to ne pokazuje. BiH je spomenuo samo ovlaš, a najviše vremena je i on posvetio odnosu Beograda i Prištine, kao i pitanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

Crnadak je "Nezavisnim" rekao da je Sijarto veliki prijatelj regiona, kojeg zemlje regiona treba da iskoriste da utiče na skeptične članice EU da promijene svoje mišljenje o proširenju. On je rekao da s jedne strane zemlje treba da ispune sve uslove i reforme, ali da EU treba da radi na ubrzanju evropskog puta regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije