BiH

I VSTS popucao po nacionalnim šavovima

I VSTS popucao po nacionalnim šavovima
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | I VSTS popucao po nacionalnim šavovima
Uroš Vukić Uroš Vukić

SARAJEVO, BANJALUKA - Glasanje za smjenu Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljke Tužilaštva BiH pokazalo je da je uticaj politike na Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH veliki i da je ova institucija kao i mnoge u BiH popucala po nacionalnim šavovima.

Podsjećanja radi, za smjenu Tadićeve odnosno potvrdu odluke Drugostepene diciplinske komisije glasalo je šest Bošnjaka, dok je pet Srba i Hrvata bilo protiv, a jedan glas je bio uzdržan.

"To je dokaz katastrofalnog stanja u pravosuđu. Odluka o smjeni je donesena glasanjem šest naprema pet uz jedan uzdržan glas, ali ono što je važno jeste da je svih šest glasova za osudu Tadićeve - bošnjački glasovi. Nema boljeg dokaza i time je ogoljeno i došlo do izražaja koliko su politika i nacionalna pripadnost ušli u pravosuđe", rekao je za "Nezavisne novine" Milan Blagojević, bivši sudija Okružnog suda u Banjaluci.

Po njegovom mišljenju, poslije takve odluke smjesta bi trebalo raspustiti takav Visoki sudski i tužilački savjet, ne samo zato što su glasali tijesnom većinom, već što su glasali po nacionalnom šavu.

"Takav VSTS ne treba da postoji", kategoričan je Blagojević.

Kao i Blagojević, i Bariša Čolak, delegat u Domu naroda parlamenta BiH i bivši ministar pravde BiH, rekao je da smjenom Tadićeve SDA preuzima potpunu kontrolu nad pravosuđem i da su za njenu smjenu glasali isključivo Bošnjaci.

"Uspostavili su kontrolu nad VSTS BiH, a ni to im nije bilo dovoljno pa su, pored kontrole Suda BiH i VSTS-a, preuzeli kontrolu i nad Tužilaštvom BiH", rekao je Čolak.

On je rekao da je smjena Tadićeve politička i da je čitav postupak od samog početka bio svojevrsna farsa, počev od imenovanja i Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije, pa do samog VSTS-a. Takođe, naglasio je da će se smjenom Tadićeve kriza još više produbiti u BiH i da se njom ništa neće riješiti već će se stvari dodatno zakomplikovati.

"Ovo sigurno nije dobro i umjesto da liječimo naše pravosuđe, ovakvim potezima i političkim uticajem ono se još više odvaja od njegove temelje funkcije, od nepristrasnosti i profesionalnosti, čime bi pravosuđe trebalo da se odlikuje", rekao je Čolak podsjećajući da su u toku određeni procesi protiv visokopozicioniranih zvaničnika SDA te da je jasno da im je Tadićeva smetala.

Na uplitanje SDA u pravosuđe, posebno kod odluke VSTS-a o smjeni Tadićeve, upozorio je i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je rekao da se to mora zaustaviti ukoliko se želi nastaviti sa dejtonskom BiH.

"Ovo je osvetnički potez Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i urađen je po instrukciji SDA", rekao je Dodik.

Podsjećanja radi, VSTS je potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije i smijenio Tadićevu s mjesta glavne tužiteljke. Ipak, Tadićeva će ostati da radi u Tužilaštvu BiH, ali samo kao tužiteljka. Nakon smjene Tadićeve, VSTS je za v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH izabrao Milanka Kajganića, koji je juče rekao da će u fokusu njegovog rada biti poboljšanje rezultata Tužilaštva BiH te da su tužioci u mogućnosti da se odupru bilo kakvom političkom uticaju.

"To će biti moja dužnost i u fokusu moga rada u narednom periodu. Nema nikakve razlike da tužioci dopuste bilo kakav politički uticaj. Radimo u skladu s pozitivnim pravnim propisima i zakonima BiH i na taj način se najbolje branimo od bilo kakvih uticaja sa strane, uključujući uticaje političkih partija ili političkih ličnosti", rekao je Kajganić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije