BiH

IDDEEA opet u problemu, padaju tenderi za pasoše

IDDEEA opet u problemu, padaju tenderi za pasoše
Foto: N.N. | IDDEEA opet u problemu, padaju tenderi za pasoše

SARAJEVO, BANJALUKA - Kancelarija za razmatranje žalbi BiH prije skoro 15 dana poništila je tender za nabavku pasoških knjižica vrijedan nešto više od 37 miliona KM, a kako stvari sada stoje, nije isključeno da, kao i prije četiri godine, Bosna i Hercegovina dođe u mogućnost da ostane bez pasoških knjižica.

Ugovor s kompanijom "Milbauer" kao aktuelnim dobavljačem pasoških knjižica ističe u martu 2022. godine, a ako je suditi po ranijim iskustvima, javna nabavka za novi četvorogodišnji ugovor neće biti završena. 

U IDDEEA smo juče pokušali saznati kada će ponovo raspisati tender za nabavku pasoških knjižica nakon što je polovinom avgusta Kancelarija za razmatranje žalbi poništila onaj raspisan krajem aprila, međutim na konkretno postavljena pitanja nismo dobili nikakav odgovor.  "IDDEEA će u skladu s odlukom Kancelarije za razamatranje žalbi morati izmijeniti dio uslova iz tendera jer se njima favorizuje samo jedan dobavljač. Kako će i kada to uraditi još se ne zna. Prvi tender poništen je skoro četiri mjeseca od dana od kada je raspisan, tako da bi što prije to trebalo ponovo raspisati", ispričali su izvori bliski IDDEEA. 

Inače, IDDEEA je krajem aprila raspisala tender, u kojem traži nabavku 1,6 miliona pasoških knjižica. Prema tenderskoj dokumentaciji, IDDEEA za narednu godinu traži 255.000 knjižica, za 2023. 345.000, godinu kasnije 465.000 i 2025. 535.000 pasoša. Vrijednost ove nabavke je procijenjena na 32,2 miliona KM bez PDV-a, odnosno 37,6 miliona KM s PDV-om. Nakon raspisanog tendera, u propisanom roku i to u junu, žalbe su izjavile kompanije "Sirius" iz Banjaluke i "Thales DIS France", a u svojim žalbama navele su da su uslovi postavljeni tako da se pogoduje aktuelnom dobavljaču "Milbaueru". U svojoj žalbi jedna od kompanija navela je da je IDDEEA tražila da ispis fotografije nosioca dokumenta mora biti personalizovan inkjet tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane s podacima, a zanimljivo je da ista firma tvrdi da jedina na svijetu koja može obezbijediti takvu tehnologiju jeste upravo kompanija "Milbauer". 

Ovu tvrdnju, između ostalih, potvrdila je i Kancelarija za razmatranje žalbi, koja je navela da je takav zahtjev u suprotnosti s Pravilnikom o izgledu i sadržaju putnih isprava.  U svom rješenju Kancelarija za razmatranje žalbi utvrdila je i da je IDDEEA prekršila Zakon o javnim nabavkama jer je navela da će štamparske boje koje će biti korištene za izradu obrazaca pasoških knjižica biti proizvedene posebno za BiH, što prema ocjeni ove kancelarije znači da je IDDEEA potvrdila da zna porijeklo i tehnologiju proizvodnje pasoša. 

Podsjećanja radi, prije malo više od četiri godine IDDEEA je nekoliko puta raspisivala tender za nabavku pasoških knjižica, međutim Kancelarija za razamatranje žalbi redovno ga je poništavala zbog proceduralnih grešaka.  I tada, kao i danas, akter je bila kompanija "Milbauer", a žalbe je ulagala firma "Gemalto" iz Francuske. Taj tender poništavan je najmanje četiri puta, a prema tvrdnjama građana u tom periodu na pasoše se znalo čekati i duže od mjesec dana, što je zakonski rok za njihovo izdavanje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije