BiH

IGA "mrtva", Tužilaštvo cupka u mjestu

IGA "mrtva", Tužilaštvo cupka u mjestu
Foto: N.N. | IGA "mrtva", Tužilaštvo cupka u mjestu

SARAJEVO - Iz izvještaja o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije (IGA) BiH za prošlu godinu, može se zaključiti da je ova agencija praktično "mrtva" s ozbirom na to da ne radi ništa, a posebno ne posao zbog kojeg je osnovana.

"Aktivnosti Upravnog odbora su uglavnom bile vezane za podršku, praćenje i nadzor tekućeg poslovanja Agencije kroz usvajanje izvještaja i informacija o upravljanju i poslovanju Agencije, donošenja niza odluka u cilju neometanog poslovanja, te kontinuirano učešće u prevazilaženju problema poslovanja Agencije", navodi se, između ostalog, u izvještaju.

U izvještaju, koji je napisan na svega nešto više od tri stranice, u suštini su pobrojani dokumenti koji su usvajani, uglavnom informacije i izvještaji koji su išli prema Savjetu ministara BiH, ali i odluke o pokriću gubitka iz ranijeg perioda, relokaciji sredstava...

"Nešto se radi, ali prostor je dosta skučen. Nekih pozitivnih stvari ima, ali iz izvještaja možete dosta toga zaključiti", rekao je za "Nezavisne" Mirko Dejanović, zamjenik direktora IGA.

Inače, problemi u poslovanju IGA nastali su neposredno nakon što su derventskoj Fabrici cijevi "Unis" izdali garanciju na 176 miliona KM. U kolikoj dubiozi se nalazi ova agencija, najbolje ilustruje podatak iz revizorskog izvještaja za 2017. godinu, koji govori da je akumulirani gubitak IGA iznosio 189 miliona KM, te da njene obaveze premašuju vrijednost imovine za 136,3 miliona KM.

Poslovanjem IGA bavila se i Istražna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je još polovinom 2017. godine zaključila da tim poslom treba da se bave istražni organi, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je zaključeno da postoji osnovana sumnja u nezakonito postupanje IGA i Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, ali, bez obzira na to, Tužilaštvo BiH do danas nije uradilo ništa po ovom pitanju.

"U Tužilaštvu BiH ima predmet u kojem se vrše provjere, a odnosi se na IGA. Predmet je u radu", rekli su "Nezavisnim" u Tužilaštvu BiH, odgovarajući na pitanje da li Tužilaštvo BiH radi na predmetu u vezi s IGA i da li je donesena tužilačka odluka u tom slučaju.

Istražna komisija, koja se skoro godinu dana bavila istragom o tome kako je IGA zapala u probleme i zbog čega je jednoj firmi izdala garanciju od 176 miliona KM, zaključila je i to da je suštinski problem, pored izdavanja garancija, i taj što se ne zna gdje je iz "Unisa" završilo oko 60.000 tona cijevi.

"Kontinuirano su, u skladu sa zaključcima Upravnog odbora, upućivani dopisi kojima je zahtijevano od 'Unisa' da obavijesti IGA u vezi sa statusom isplate prve tranše po otplatnom planu, a prema instrukcijama za plaćanje", navodi se u Izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH.

U kakvom je stanju Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, možda najbolje govori podatak da je početkom aprila Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo prethodni postupak za otvaranje stečaja i za privremenog stečajnoj upravnika imenova Lazu Đurđevića iz Šamca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije