BiH

Imenovan novi banjalučki biskup

Imenovan novi banjalučki biskup
Foto: KTA | Imenovan novi banjalučki biskup

SARAJEVO - Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog vodstva Banjalučke biskupije Franje Komarice i imenovao novog banjalučkog biskupa don Željka Majića, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

"Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. marta 1963. godine, filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. juna 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić", javlja Katolička tiskovna agencija.

Poslijediplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu svetog Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom univerzitetu i postigao magisterij u junu 1995. godine.

Nakon povratka sa fakulteta obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu imenovan je 17. juna 2006. godine.

U toku svoje šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova, posljednja tri uredio je zajedno sa don Božom Golužom, a 2011. objavljena je i njegova knjiga razmišljanja "Oče, oprosti nam!".

Uz saradnju s oko 30 hercegovačkih sveštenika priredio je i "Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj - žarište vjere".

Generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije imenovan je 2012. godine, a od 2019. je direktor Karitasa biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije