BiH

Incko: Lideri u BiH treba da se srame

Incko: Lideri u BiH treba da se srame
Foto: Ilustracija | Incko: Lideri u BiH treba da se srame

SARAJEVO - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je danas da izabrani lideri Bosne i Hercegovine treba da se srame što za cijelu jednu deceniju nisu implementirali presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, jer na taj način, kako je kazao, održavaju postojanje diskriminacije.

On je podsjetio da je 22. decembra 2009. godine, Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava donijelo presudu u istaknutom predmetu Sejdić i Finci protiv BiH u kojoj se navodi da Ustav BiH i izborni zakoni sadrže diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju građanima koji ne pripadaju kategoriji "konstitutivnih naroda" da se kandiduju na izborima za funkcije člana Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH.

Presuda je donesena nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine između BiH i Evropske unije.

Tim sporazumom, BiH se obavezala da će rješavati prioritete iz Evropskog partnerstva, a jedan od njih je izmjena izbornog okvira u vezi sa članovima Predsjedništva BiH i delegatima u Domu naroda, kako bi se osiguralo puno poštivanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i postprijemnim obavezama prema Savjetu Evrope.

Suština te desetogodišnje presude je jasna, a to je da svi građani BiH treba da imaju ista prava, a Incko je pojasnio da to nije nikakva radikalna ideja, već način kako funkcionišu normalna demokratska društva, te da je diskriminacija po osnovu nečije nacionalne pripadnosti oblik rasne diskriminacije, i stoga je krajnje teška.

Sud u svojoj presudi smatra da se različito postupanje koje se isključivo ili u kritičnom obimu zasniva na etničkom porijeklu pojedinca ne može objektivno opravdati u savremenom demokratskom društvu koje je izgrađeno na principima pluralizma i poštovanja različitih kultura.

Tom presudom vlastima BiH je naloženo da poduzmu potrebne korake da zaštite prava građana te time okončaju diskriminaciju po osnovu rasne i etničke pripadnosti. Međutim, deset godina nakon donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava ta presuda nije implementirana.

Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, istakao je Incko, koji je Ustav ove zemlje, kaže da je BiH demokratska država, koja funkcioniše u skladu s vladavinom prava te da se Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda i njeni protokoli u Bosni i Hercegovini direktno primjenjuju i imaju prednost nad svim drugim zakonima.

"Imajući to na umu, krajnje je vrijeme da se svakom građaninu BiH pruži jednak tretman, što je takođe utvrđeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a", rekao je Incko.

Presuda u slučaju Sejdić-Finci, podsjetio je, nije jedina presuda tog suda koju vlasti BiH uporno zanemaruju, a vlasti takođe moraju preduzeti korake koje je sud naložio u predmetima Zornić, Pilav i Šlaku, što bi okončalo diskriminaciju po osnovu etničke pripadnosti i prebivališta.

"Cilj je uvijek isti, ukinuti diskriminaciju. Ovo je centralni element kojim se BiH može učiniti stvarnim domom svih njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost", izjavio je Incko.

Kako je Incko konstatovao nakon posljednje sjednice PIC-a, vlasti BiH "neke građane tretiraju kao manje jednakopravne od drugih", naglasivši da su svi građani BiH kažnjeni sadašnjim nepravednim sistemom, koji je on opisao kao "nepodnošljiv", saopšteno je iz OHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije