BiH

Pratite nas na Google news

Incko podnio izvještaj UN-u: Secesija stalna politika koja potkopava BiH

Incko podnio izvještaj UN-u: Secesija stalna politika koja potkopava BiH
Foto: Screenshot | Incko podnio izvještaj UN-u: Secesija stalna politika koja potkopava BiH
Agencije

NJUJORK - Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko je, podnoseći polugodišnji izvještaj o BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a, izjavio da je secesija stalna politika koja potkopava državu.

Visoki predstavnik obratio se danas Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i podnio 55. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provođenja mira u Bosni i Hercegovini. Izvještaj pokriva period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

Visoki predstavnik je upozorio da je i dalje uočljiva čudna retorika, da se govori protiv državnosti BiH, prijeti otcjepljenjem, i da se ističe kako RS jeste država.

"Milorad Dodik je nedavno rekao da RS jeste odvojena, ali da to nije ozvaničeno. Prikazivao je mapu Srbije u koju je uključivao dijelove Bosne i Hercegovine i Crne Gore", kazao je Incko.

Poručio je da je sve to težak izazov za Bosnu i Hercegovinu.

"Secesija je stalna politika koja potkopava BiH. Postala je konstantna u proteklim godinama. Trebamo se odvratiti od ovih negativnih trendova", poručio je Incko.

"Međunarodna zajednica očekuje što skorije formiranje Savjeta ministara BiH“, rekao je Incko i podsjetio na pozitivne pomake na polju napretka prema članstvu u Evropskoj uniji.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu na organizovanju sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Podsjetio je na mogućnost formiranja rezervnih sastava policije, najprije u RS, a potom i u Federaciji BiH, kazavši da takvi potezi ne doprinose miru i stabilnosti u BiH.

"BiH treba manje oružja i manje uniformisanih ljudi, a ne više", rekao je Incko.

BiH i dalje, kako je rekao, treba posebnu pažnju međunarodne zajednice.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije