BiH

Incko: BiH između prosperiteta i izolacije

Incko: BiH između prosperiteta i izolacije
Incko: BiH između prosperiteta i izolacije

NJUJORK - U Bosni i Hercegovini se paralelno naziru dva trenda, rekao je Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, koji je u utorak podnio 50. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o stanju i radu Savjeta za sprovođenje mira u BiH.

S tim u vezi, Incko je rekao da su u BiH, s jedne strane, preduzeti pozitivni koraci prema integraciji u Evropsku uniju (EU), što je kulminiralo "istinski značajnom činjenicom da je BiH preduzela odlučan korak u pravcu postizanja kandidatskog statusa za članstvo u EU". Sa druge strane, on je istakao da postoji tendencija koju pokazuju određeni politički akteri ka vraćanju na destruktivne planove iz prošlosti koji vode ka podjelama.

Incko je pozvao međunarodnu zajednicu da uputi snažnu poruku liderima koji, kako se čini, "istovremeno rade i na integraciji u EU i na unutrašnjoj dezintegraciji zemlje". On je rekao da takvi pojedinci neće odvesti svoje izborne jedinice u prosperitet i integraciju u evroatlantske strukture, nego će jednostavno završiti u izolaciji. Incko je istakao da bh. lideri od BiH još mogu napraviti mirnu, stabilnu, funkcionalnu, multietničku zemlju, potpuno i nepovratno integrisanu u evropske strukture i pozdravio odluku Savjeta bezbjednosti da potvrdi produženje izvršnog mandata vojnih snaga EU, za koje je rekao da su od ključne važnosti za izgradnju povjerenja i jačanje stabilnosti. On je naglasio da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće i da je obaveza svih da ih poštuju.

"Zato smatram da referendum u RS predstavlja veliko kršenje Dejtonskog sporazuma i rušenje vladavine prava u BiH", poručio je Incko.

Inače, u Savjetu bezbjednosti juče je jednoglasno usvojena Rezolucija 2315, o produženju EUFOR misije "Althea", koja je od suštinskog značaja za stabilnost, bezbjednost i teritorijalni integritet BiH. S tim u vezi, Izobel Kolman, predstavnica SAD, rekla je da ova zemlja pozdravlja usvajanje rezolucije, koja znači produženje mandata "Althea", kao i produženje ovlaštenja visokog predstavnika.

"Određeni elementi djeluju protiv jedinstva u BiH, a to je dokazalo i ovo izlaganje visokog predstavnika. Odluka RS o referendumu je u suprotnosti s Ustavom, i mislimo da bi to moglo biti samo uvod za ostale referendume o statusnim pitanjima, što je neprihvatljivo", rekla je ona.

Ruski predstavnik Vladimir Safronkov, kazao je da su proučili izvještaj i da moraju priznati da postoji utisak da su njegovi principi antisrpski, te da se stiče vještački utisak podjele među narodima.

"Kada je riječ o dokumentima koje je predao Incko, ne možemo se saglasiti s interpretacijom, za koju mislimo da je izvučena iz konteksta, posebno o referendumu u RS. Vjerujemo da referendum nije ugrozio nikoga. Usvojen je i novi zakon o danu RS i to je dokaz spremnosti RS za saradnju. Kao i ranijih godina, preporučujemo da pročitate izvještaj RS", poručio je Safronkov. Dodao je da bh. pravosuđe mora biti nepristrasno, a da njihove definicije treba da budu nezavisne. Naglasio je da u BiH postoji opravdana opasnost od islamskog terorizma, na šta je, kako kaže, Incko počeo obraćati pažnju, ali ne u dovoljnoj mjeri, i dodao da su mogli čuti samo antisrpsku demagogiju. Predstavnik Velike Britanije je rekao da Incko ima njihovu punu podršku, dok je predstavnik Kine poručio da je dijalog najvažniji za rješavanje problema.

"Moramo se požaliti na održavanje referenduma i podsjetiti da su odluke suda uvijek konačne", rekao je predstavnik Francuske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije