BiH

Incko sa Agijusom: Haški tribunal imao ključnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina

Incko sa Agijusom: Haški tribunal imao ključnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina
Foto: OHR | Incko sa Agijusom: Haški tribunal imao ključnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina

SARAJEVO - Visoki predstavnik Valentin Incko danas je u razgovoru sa predsjednikom Haškog tribunala Karmelom Agijusom istakao da je potrebno dodatno se pobrinuti da pravosudne institucije u BiH budu sposobne da se nose sa slučajevima ratnih zločina.

"Moramo zapamtiti ključnu ulogu koju je Haški tribunal imao tokom godina u procesuiranju ratnih zločina i naporima da pravda bude zadovoljena", rekao je Incko, izražavajući duboko poštovanje prema radu ovog suda.

Prema njegovim riječima, iako krajem ove godine Haški tribunal završava svoj rad, Mehanizam za međunarodne krivične sudove će preuzeti preostale slučajeve od ovog suda koji još nisu zaključeni, te čuvati doprinos koji je međunarodni sud dao razvoju međunarodne pravde.

On je dodao da je ostavština Haškog tribunala suštinski prilog međunarodnom humanitarnom pravu i pravdi, te da je značajno uticala na kvalitet suđenja u slučajevima ratnih zločina u BiH, saopšteno je iz OHR-a.

"Sa pravnom tekovinom koju nam ostavlja Haški tribunal kao trajnom referentnom tačkom, treba dodatno da se pobrinemo da pravosudne institucije u BiH budu sposobne da se nezavisno i efikasno nose sa slučajevima ratnih zločina", zaključio je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije