BiH

Incko žali propuštenu priliku Doma naroda BiH

Incko žali propuštenu priliku Doma naroda BiH
Foto: NN arhiva | Incko žali propuštenu priliku Doma naroda BiH

SARAJEVO - Za žaljenje je što je Dom naroda BiH propustio priliku da usvoji Izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje se odnose na poricanje genocida, što je bio zajednički prijedlog dvojice delegata, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Domaći i međunarodni sudovi utvrdili su da je tokom rata u BiH počinjen genocid. Poricanje te činjenice i izmišljanje iskrivljenog prikaza istorije te njegova česta upotreba u javnom diskursu naglašavaju da postoji očigledna potreba da se donese zakon koji će riješiti taj problem.

Usvajanjem ovog zakona, parlamentarci u BiH pokazali bi spremnost i odlučnost da zlo ostave u prošlosti i da se fokusiraju na stvaranje atmosfere koja pogoduje pomirenju i izgradnji bolje, neopterećene budućnosti za sve građane BiH. Žalosno je što su propustili ovu priliku, koja je potekla od domaćih predstavnika", kazao je Incko.

Smatra da bi "usvajanje odredbi o zabrani negiranja genocida kroz jednu domaću inicijativu bio znak zrelosti bh. institucija i visokog stepena njihove spremnosti da usklade pravni okvir BiH sa evropskim standardima". 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da visoki predstavnik ne bi trebao izražavati žaljenje zbog neusvajanja zakona o zabrani negiranja genocida, već bi trebao pokazati odlučnost i taj zakon konačno nametnuti.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije