BiH

"Interesi srpskog naroda mogu se zaštiti samo jedinstvom"

"Interesi srpskog naroda mogu se zaštiti samo jedinstvom"
Foto: Srna | "Interesi srpskog naroda mogu se zaštiti samo jedinstvom"

PALE - Na Palama je danas održana sjednica Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" povodom obilježavanja 30 godina od prvog zasjedanja Skupštine srpskog naroda u BiH, sa koje je poručeno da se interesi srpskog naroda mogu zaštiti samo jedinstvom.

Predsjednik Asocijacije Stevan Medić izjavio je da je aktuelna politička situacija slična onoj iz 1991. godine, zbog čega svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske moraju biti jedinstveni i moraju zaštititi interese srpskoga naroda.

"Ako budu oni krenuli putem razdvajanja da opozicija traži greške pozicije ili obrnuto doći ćemo u tešku situaciju", upozorio je Medić.

Na pitanje novinara da li ima spremnosti bošnjačke strane za razgovor, kako je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Medić je odgovorio da prostora za razgovar ima, ali da je najbitnije da se izbjegne podjela pozicije i opozicije.

Povodom 30 godina postojanja Narodne skupštine Republike Srpske, Medić je rekao da je današnji dan najznačajniji datum koji se desio 1991. godine.

"Poslanici prvog saziva Skupštine, pošto nisu mogli adekvatno da zastupaju srpski narod sa dva druga naroda, bili su prinuđeni da izađu iz tadašnje skupštine Socijalističke Republike BiH i formiraju skupštinu koja se danas zove Narodna Skupština Republike Srpske", podsjetio je Medić i napomenuo da je njihova želja bila po svaku cijenu da sačuvaju Jugoslaviju, mir i zaštite srpski narod.

Medić, koji je bio i poslanik prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, ukazao je da se zna vrlo dobro šta je bila namjera druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata.

"Mi smo bili prinuđeni da formiramo svoju skupštinu i krenemo ka formiranju Republike Srpske", rekao je Medić novinarima prije početka svečane sjednice Skupštine.

On je istakao da je današnji dan ujedno i datum koji će Asocijacija slaviti, jer on zauzima značajno mjesto u istoriji stvaranja Republike Srpske.

Počasni predsjednik Asocijacije Božidar Vučurević podsjetio je da je sedam mjeseci prije izbijanja rata formirana Srpska skupština na Palama, te da su na današnji datum donijeli odluku o proglašenju Republike Srpske.

"To je postament svega onoga što danas imamo i što moramo da poštujemo. Danas nismo došli u Mali dom, već je on veliki jer su tu udareni temelji Republike Srpske i zato ga obilježavamo na dostojanstven način", istakao je Vučurević.

Predsjednik Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Dušan Kozić rekao je da su danas radno i svečano obilježili 30 godina od osnivanja Narodne Skupštine Republike Srpske, sa porukom da se samo jedinstveno može oduprijeti nadolazećem zlu.

On je mišljenja da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sasvim sigurno locirao problem da se dalje ovako ne može.

"NJegove izjave nakon prvog komentara su poprimile tok koji mi danas želimo da ovjekovječimo. Pravno, parlamentarno i jedinstveno se moramo oduprijeti svim naletima oduzimanja nadležnosti i polako parlamentarno vraćati ono što nije zaživjelo, pa ako treba sve nadležnosti otete postupcima visokog predstavnika međunarodne zajednice", ocijenio je Kozić.

Kozić je rekao da poruka mora biti snažna i jedinstvena i da treba da stane u jednu rečenicu i poziciji i opoziciji - "upamet se stranački glavari, pred nama je težak period isto kao 1991. godine, a Republika Srpska i grobovi poginulih su svetinje da bi se mogli kockati sa time".

Poruka Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" je da se Srbi moraju podsjetiti na jedinstvo koje je srpski parlament imao 1990, pa do 1996. godine.

"Bez tog jedinstva i bez sloge mi ćemo imati težak put", poručili su stvaraoci Republike Srpske.

Na početku sjednice članovi Skupštine odali su počast svim preminulim članovima Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", kao i zaslužnim akterima stvaranja Republike Srpske.

Danas su uručene i plakete počasnim predsjednicima Skupštine Asocijacije – Božidaru Vučureviću, Vojislavu Maksimoviću i Draganu Mićiću.

U radnom dijelu sjednice razmotren je izvještaj o radu Asocijacije za ovu godinu uz kratki osvrt na protekli period i stanje u udruženju, te prijedlog plana aktivnosti za narednu godinu.

Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH. Skupština srpskog naroda u BiH proglašena je nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije