BiH

Pratite nas na Google news

Interpol raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem

Interpol raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem
Foto: Ilustracija | Interpol raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem
Fena

SARAJEVO - Interpol je raspisao potjernicu za Esedom Abdagićem, optuženim za ubistvo ratnog zarobljenika počinjeno 1993. godine u Bihaću, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

''Kantonalni sud u Bihaću je izdao naredbu za prinudno dovođenje Eseda Abdagića, iz razloga jer nije dostupan pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini, te je protiv istog lica po naredbi Suda raspisana međunarodna potjernica'', potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Početkom jula ove godine, Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Abdagića, bivšeg pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, po kojoj je optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema ranijem saopštenju Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), Abdagiću se na teret stavlja da je u decembru 1993. godine, kao zatvorski stražar u Okružnom zatvoru u Bihaću, više puta udario vojnog zarobljenika, pripadnika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon kraćeg vremena od zadobijenih povreda preminuo.

Optuženi je, prema Tužilaštvu USK-a, nastanjen u Ajovi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije