BiH

Interresorna radna grupa bez prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH

Interresorna radna grupa bez prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH
Interresorna radna grupa bez prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH

SARAJEVO - Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH danas nisu imali konkretne prijedloge u ime svojih stranaka kako rješiti nagomilane probleme kada je u pitanju ovaj zakon.

Naime, kao jedan od ključnih problema istaknuta je neusklađenost Izbornog zakona BiH sa ustavima entiteta, ali i  presuda Ustavnog suda BiH koje bi morale biti implementirane.

Branko Petrić, predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmijene Izbornog zakona BiH kazao je nakon sjednice da je obavljena široka rasprava o implementaciji presuda Ustavnog suda BiH, odnosno usklađenosti izbornog zakonodavstva sa Ustavom BiH, ustavima entiteta i neophodnim promjenama u toj oblasti.

„Čuli su se prijedlozi koji će biti usaglašavani u političkim krugovima. Za sljedeću sjendicu je dogovoreno da se dođe sa konkretnim prijedlozima i da se obavi tehnička priprema za jendu kompletnu analizu centralniog biračkog spiska i usklađivanje biračkih spiskova sa stvarnim stanjem na terenu kako bi se sačuvao izborni proces“, rekao je Petrić.

Ističe da je ostalo još tri mjeseca da se provede odluka Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Dom naroda FBiH, te da će poslije toga Ustavni sud BiH donijeti sam odluku ukoliko se ona ne implementira.

„Međutim,  ubijeđen sam da će izbori biti raspisani i provedeni kompletno i demokratski. ima dovoljno resursa da se oni provedu“, rekao je Petrić.

Tvrdi da je po sadašnjem Zakonu, Centralna izborna komisija BiH nadležna da nakon svakog popisa odredi delegata iz svakog kantona iz svakaog naroda saglasno broju stanovnika i nacionalnoj strukturi kantona.

„To će Centralna izborna komisija vjerovanto uraditi ukoliko  zakonodavac to zakonom ne uredi drugačije“, rekao je Petrić.

Borjana  Krišto (HDZBiH), član Interresorne radne grupe istakla da će teško doći do rezultata ukoliko uskoro ne bude konkretnijih prijedloga, te podcrtala da HDZ BiH prijedloge već ima.

Naredna sjednica zakazana za 19. april ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije