BiH

Pratite nas na Google news

Irina Lovrić pravnu bitku protiv Mlađena Božovića vodiće i u Strazburu

Irina Lovrić pravnu bitku protiv Mlađena Božovića vodiće i u Strazburu
Foto: N.N. | Irina Lovrić pravnu bitku protiv Mlađena Božovića vodiće i u Strazburu
Dragan Sladojević

SARAJEVO - Pravdu ću tražiti u Strazburu, rekla je za "Nezavisne" Irina Lovrić, najpoznatija bh. zviždačica, nakon što je Ustavni sud BiH donio sudsku odluku da Mlađen Božović, bivši direktor Fonda za povratak BiH, nad njom nije vršio mobing.

"Čovjek bi bio lud da svoj bilo koji postupak okonča na pravosuđu BiH. Ovo je korumpirano pravosuđe, politički ovisno. Pravdu ću tražiti izvan BiH", navela je Lovrićeva.

Božović je, podsjetimo, prije nekoliko dana izjavio da je dobio odluku Ustavnog suda BiH, koja je donesena 6. maja, a u kojoj se odbija kao neosnovana apelacija Lovrićeve protiv svih presuda po pitanju mobinga.

Božović je izjavio i da mu je ova odluka Ustavnog suda, kao najvišeg pravosudnog organa u BiH, satisfakcija za sve što je prošao u posljednjih nekoliko godina.

Lovrićeva, s druge strane, najavljuje da će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava, te dodaje da svako ko ima mogućnost da ide u Strazbur treba to i da učini.

U izjavi za "Nezavisne novine" ona tvrdi da je aktivan još jedan postupak koji je pokrenula protiv Božovića, te da je taj postupak na Sudu BiH.

"Taj postupak je obuhvatio njegov fizički napad na mene, kad mi je nanio povrede na mom radnom mjestu", navela je Lovrićeva.

U dopisu koji je dostavila "Nezavisnim" Lovrićeva detaljno opisuje hronologiju svih dešavanja u prethodnim godinama. I najavljuje još jednu aktivnost.

"Obavještavam građane i svoje prijatelje da 4. jula započinjem protest na Trgu BiH (pred parlamentom BiH), u toku kojeg će biti javno izložena sva dokumentacija koju imam u posjedu. Svi će imati pravo uvida u tu dokumentaciju. Vrijeme je da narod sazna pravu istinu", navela je Lovrićeva.

U nastavku svog dopisa ona dodaje da ju je, kako navodi, Božović tukao na njenom radnom mjestu, i to u vrijeme kada je imala status zaštićenog prijavioca korupcije u institucijama BiH.

Osvrćući se na 11 godina vođenja postupka pred sudovima u BiH, Lovrićeva kaže da će nastaviti pravne borbe, ali i borbu za bolju budućnost BiH.

"Moj cilj nije nikakva finansijska satisfakcija. Cilj mi je da pokažem kako se ponaša pravosuđe koje je politički ovisno, kada prijavite za korupciju i tužite visokopozicionirane funkcionere. To je moja misija", rekla je Lovrićeva.

Božović, s druge strane, na našu konstataciju da Lovrićeva najavljuje sudsku bitku u Strazburu, odgovara riječima: "Sretno joj bilo".

"Mogu samo toliko reći. Neka nastavi i neka uživa u toj svojoj borbi", rekao je Božović za "Nezavisne novine".

Na pitanje da li je tačno da pred Sudom BiH postoji još jedna aktivna pravna bitka Lovrićeve protiv njega, on odgovara da to ni sam ne zna.

"Ona je vodila protiv mene 10 bitaka. Zaista ne znam. Njoj neka bude sretno", rekao je Božović, inače nesuđeni ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji je odustao od te funkcije nakon što mjesecima nije došlo do imenovanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije