BiH

Islamska zajednica u BiH: Kurc neprimjeren

Islamska zajednica u BiH: Kurc neprimjeren
Foto: Ilustracija | Islamska zajednica BiH: Kurc neprimjeren

SARAJEVO - Islamska zajednica u BiH tvrdi da niko u toj državi ne plaća muslimanke da se oblače na određen način i smatra da je izjava austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca s tim u vezi neprimjerena, saopšteno je iz te vjerske zajednice.

Kurc je, naime, ranije izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje Zapadnog Balkana. 

"U Sarajevu ili Prištini se, na primjer, ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu, kako bi promijenile sliku u gradu", rekao je Kurc, prenio je njemački Handelsblat.

"Islamska zajednica u BiH nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način i stoji na stanovištu da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblači na način koji želi", stoji u saopštenju Kancelarije za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

U toj zajednici navode da dobronamjernim smatraju zalaganje austrijskog ministra na tome da institucije EU posvete više pažnje Zapadnom Balkanu i razumiju, kažu, njegovu zabrinutost trenutnim stanjem.

"Ali, mislimo da nije našao pravi primjer da to ilustruje. Znamo da je u toku i predizborna kampanja u Austriji i da svi posežu za oštrom retorikom, ali kao što to savjetujemo političarima na Balkanu, tako mislimo da bi i u ostatku Evrope najbolje bilo da se vjera i vjerska osjećanja pojedinaca ne politiziraju i da se ne uvlače u političku arenu", navedeno je u saopštenju Rijaseta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije