BiH

Pratite nas na Google news

Ispraćaj preminulog ministra Salke Bukvarevića ispred Vlade FBiH

Ispraćaj preminulog ministra Salke Bukvarevića ispred Vlade FBiH
Foto: Anadolija | Ispraćaj preminulog ministra Salke Bukvarevića ispred Vlade FBiH
Anadolija

SARAJEVO - Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas u 12 sati upriličen je ispraćaj Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je u srijedu preminuo na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od posljedica zaraze virusom korona.

Ispraćaju su prisustvovali ministri u Vladi FBiH predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, kao i brojni drugi zvaničnici i radnici Vlade FBiH. Automobil, kojim će tijelo Bukvarevića, biti prevezeno u Tuzlu na kratko se zaustavio ispred zgrade Vlade FBiH, a dočekao ga je počasni stroj specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

Prethodno u Vladi FBiH otvorena je Knjiga žalosti povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Bukvarevića. Knjiga je otvorena za sve građane i zaposlenike federalnih organa vlasti. U Knjigu žalosti jutros se upisao i premijer Novalić, koji je tom prilikom napisao:

"Ovih pet godina provedenih s mojim ministrom Salkom Bukvarevićem u Vladi Federacije BiH nikada neću zaboraviti. Imao sam priliku raditi s tihim, blagim čovjekom nevjerovatna znanja i poštenja. Molim dragog Boga da mu podari lijepi dženet za koga vjerujem da ga je zaista zaslužio. Neka je vječni rahmet mom prijatelju, ministru Salki Bukvareviću."

Knjige žalosti biće postavljene u subotu, 1. avgusta u Parlamentu FBiH u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 3) i Bosanskom kulturnom centru u Tuzli (Mije Keroševića Guje 3).

Sahrana Bukvareviću biće održana u subotu u 16.30 sati u haremu Džindić džamije u Tuzli. Komemoracija će se održati isti dan u zgradi Parlamenta Federacije BiH sa početkom u 11 sati, te u Bosansko kulturnom centru u Tuzli u 15 sati.

Ministar Bukvarević je 22. jula primljen u izolatorij kao težak bolesnik, a potom je i priključen na respirator. Preminuo je u srijedu ujutru.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Od 2015. obavljao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije