BiH

Istražna komisija traži podatke o uvozu respiratora i pokretnoj bolnici

Istražna komisija traži podatke o uvozu respiratora i pokretnoj bolnici
Foto: Ilustracija | Istražna komisija Parlamenta BiH traži podatke o uvozu respiratora i pokretnoj bolnici

SARAJEVO - Na trećoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Program rada Privremene istražne komisije, a Komisija je usvojila zaključke kojima traži podatke o nabavkama i uvozu respiratora kao i o mobilnoj bolnici koja je nabavljena u RS.

Privremena istražna komisija od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH traži informacije o svim donacijama u periodu između 15. marta do 31. maja ove godine, sa nazivom uvoznika i donatora, opisom i vrijednošću robe i podacima o krajnjem korisniku.

Komisija od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traži da dostavi detaljno sve podatke, proizvođača, zemlju porijekla, prodavca, iznos i količinu i datum uvoza, koji su u vezi sa uvozom respiratora u BiH posredstvom preduzeća "Srebrena malina" i "Medietic", kao i detaljne podatke o uvozu medicinske opreme za pokretnu bolnicu, koju je uvezlo preduzeće "Balkan Global".

Privremena istražna komisija od Agencije za lijekove BiH traži da dostavi detaljno sve podatke o izdavanju dozvole za interventnu nabavku respiratora preduzećima "Srebrena malina" i "Medietic", kao i podatke o zahtjevu i procedurama vezano za izdavanje dozvole za interventnu nabavku medicinske opreme za pokretnu  bolnicu preduzećima "Balkan Global" i "Derby Trade".

Privremena istražna komisija od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH traži odgovore na iduća pitanja:

- Da li Tužilaštvo BiH koristi CMS ili neki drugi sličan sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta pojedinačnim tužiocima?

- Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, ko odlučuje o dodijeljivanju predmeta u Tužilaštvu BiH?

- Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, da li je VSTV odobrilo takvu praksu? Ukoliko jeste, kada i na čiji zahtjev?

- Da li bilo koje drugo tužilaštvo u Bosni i Hercegovini predmete dodijeljuje pojedinačnim tužiocima bez korištenja CMS ili sličnog sistema?

Privremena istražna komisija od Savjeta ministara BiH traži sve informacije o postupanju nadležnih institucija (Ministarstva pravde BiH i sl.) u vezi uspostave širih pravila i jačanja sankcija po pitanju sukoba interesa nosioca pravosudnih funkcija, uključujući njihove bliske srodnike. Privremena istražna komisija traži dostavu sve raspoložive dokumentacije koja se tiče ovog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije