BiH

Pratite nas na Google news

Italijanski vojni ljekari stižu u BiH

Italijanski vojni ljekari stižu u BiH
Foto: N.N. | Italijanski vojni ljekari stižu u BiH
Ratko Bogosavac

SARAJEVO - Dva italijanska vojna ljekara prema nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro će biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evropskim snagama i direktno sarađivali s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju virusa korona, obilazeći bolnice i dijeleći njihovo iskustvo, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Ambasada Italije u BiH danas je zajedno sa Ingrid Mekdonald, rezidentnom koordinatorkom UN-a u BiH,  pokrenula zajedničku inicijativu putem videokonferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH sa skoro 30 predstavnika raznih bolnica širom zemlje.

Na konferenciji su bili prisutni i pomenuti vojni ljekari, a na prvom sastanku, nakon kojeg će redovno uslijediti i naredni, razgovaralo se, prije svega, o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sistemima reakcije za srednji vremenski period.

"Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog  su značaja. Zbog toga je Italija danas, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, organizovala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s ovim izazovom", rekao je Nikola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o ličnim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite, Đovani de Sijervo i  Danilo Bilota, a u ime Visokog instituta za zdravstvo voditelj kancelarije za međunarodne odnose Luka Rosi.

"Videokonferencija bila je veoma sadržajna i interaktivna te je postavila temelje jačoj saradnji Italije, Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica. Kao prva žrtva pandemije u Evropi, Italija želi podijeliti sve svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja s kojom Italija uspostavlja ovu saradnju, na evropskom i svjetskom nivou", saopštili su iz italijanske Ambasade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

Marketing tim / 06.07.2020 11:58

Baby Centar je jedinstven projekat pokrenut 2009 godine gdje je prateći svjetske trendove kreiran jedinstven prodajno-edukativni centar u Banjaluci, Sarajevu i Tuzli. Baby Centar nudi sve na jednom mjestu što je potrebno za trudnice, dojilje i djecu do školskog uzrasta.

N.N. | Baby Centar jedinstveno mjesto koje i u Banjaluci okuplja roditelje i mališane

"Naša misija je da budemo najbolji prijatelji mališanima, ali prije svega roditeljima koji imaju jako 'težak posao'. Biti roditelj jedan je od najzahtjevnijih i najtežih poslova, što znači znači ići putem koji je pun iznenađenja i novih izazova. Želimo da upravo mi u Baby Centru budemo ona desna ruka, koja uvijek treba, jer roditelji ne mogu sve sami. Mi smo tu da damo savjet, da pomognemo, da dijelimo lijepe trenutke i zajedno dijelimo emocije u skladu sa našim sloganom – Sve što je potrebno za Vaše dijete", poručuju iz Baby Centra.

Osluškujući roditelje i njihove potrebe u Baby Centru svakodnevno uvode novitete, edukuju osoblje, te prate trendove. Još na samom početku mnogobrojni svjetski partneri prepoznali su kvalitet Baby Centra tako da u njihovom asortimanu možete pronaći proizvode vodećih svjetskih brendova kao što su STOKKE, Philips AVENT, CAM, FreeON, BeSafe, Ergobaby, Cybex, Lego, Globo, Maclaren, TinyLove, Smart Trike, BabyBjorn, Matell, OK baby, te proizvode mnogih drugih prizvođača.

Baby Centar  je za svoje kupce pripremio posebna sniženja na odabrane modele tricikla, romobila, auta na akumulator, autosjedalica i kišobran kolica brandova CYBEX, CAM I FreeON. Sniženje traje do 12.jula 2020 godine.

Baby Centar u Banjaluci možete pronaći u robnoj kući Boska, Trg Krajine 2 na  prvom spratu, gdje će vas nasmijano i edukovano osoblje uvijek rado dočekati. Ne zaboravite više informacija možete dobiti putem kontakt telefona 051 32 11 40 ili 080 02 02 45, te putem Facebook i Instagram stranice.

Najčitanije