BiH

Italijanski vojni ljekari stižu u BiH

Italijanski vojni ljekari stižu u BiH
Foto: N.N. | Italijanski vojni ljekari stižu u BiH

SARAJEVO - Dva italijanska vojna ljekara prema nalogu Ministarstva odbrane Italije, uskoro će biti raspoređeni u kontingentu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini kako bi pomogli evropskim snagama i direktno sarađivali s lokalnim vlastima u odgovoru na epidemiju virusa korona, obilazeći bolnice i dijeleći njihovo iskustvo, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Ambasada Italije u BiH danas je zajedno sa Ingrid Mekdonald, rezidentnom koordinatorkom UN-a u BiH,  pokrenula zajedničku inicijativu putem videokonferencije, na kojoj su učestvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i zdravstvenih vlasti u BiH sa skoro 30 predstavnika raznih bolnica širom zemlje.

Na konferenciji su bili prisutni i pomenuti vojni ljekari, a na prvom sastanku, nakon kojeg će redovno uslijediti i naredni, razgovaralo se, prije svega, o hitnim procedurama zaštite zdravstvenog osoblja u bolnicama i o sistemima reakcije za srednji vremenski period.

"Suočeni s Covidom-19, svi smo u istoj situaciji. Ujedinjavanje informacija i razmjena iskustava od temeljnog  su značaja. Zbog toga je Italija danas, zajedno s Ujedinjenim narodima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom u Bosni i Hercegovini, organizovala prvu videokonferenciju sa medicinarima širom zemlje i stručnjacima koji se u Italiji direktno suočavaju s ovim izazovom", rekao je Nikola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o ličnim iskustvima, prisutnima se obratio koordinator za međunarodna pitanja italijanske Civilne zaštite, Đovani de Sijervo i  Danilo Bilota, a u ime Visokog instituta za zdravstvo voditelj kancelarije za međunarodne odnose Luka Rosi.

"Videokonferencija bila je veoma sadržajna i interaktivna te je postavila temelje jačoj saradnji Italije, Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih bolnica. Kao prva žrtva pandemije u Evropi, Italija želi podijeliti sve svoje iskustvo kako bi pomogla prijateljskim zemljama. Bosna i Hercegovina je prva zemlja s kojom Italija uspostavlja ovu saradnju, na evropskom i svjetskom nivou", saopštili su iz italijanske Ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije