BiH

Ivancov: Politički prioritet u BiH što prije formirati vlast

Ivancov: Politički prioritet u BiH što prije formirati vlast
Foto: N.N. | Ivancov: Politički prioritet u BiH što prije formirati vlast

BANJALUKA - Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da nesumnjivi politički prioritet u BiH mora biti što brži završetak procesa formiranja vlasti u skladu sa iskazanom voljom naroda, na osnovu rezultata izbora koji su održani prije devet mjeseci.

Ivancov je podsjetio da je prošlo više od devet mjeseci od izbora, ali da novi Savjet ministara i Vlada Federacije BiH još nisu formirani, otežan je rad parlamenta BiH i nema nove izvršne vlasti u nizu kantona.

"Takva situacija ne može doprinositi realizaciji neophodnih socijalnih i ekonomskih reformi, povećanju kvaliteta života i rješavanju brojnih isključivo praktičnih pitanja", rekao je Ivancov za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, formiranje vlasti će otvoriti mogućnosti za raspravu o svim pitanjima o kojima domaće strane imaju različite stavove, uključujući NATO.

"Republika Srpska je argumentovano protiv zbližavanja BiH sa ovim vojno-političkim blokom i ima pravo na svoj principijelni stav. Lično, ne vidim dovoljno osnova za povezivanje pitanja formiranja Savjeta ministara sa temom Godišnjeg nacionalnog plana, jer bi novi Savjet ministara trebalo da se bavi tim problemom. U suštini, osnov za formiranje vlasti mora biti pozitivna ujedinjavajuća agenda", naveo je Ivancov.

Ruski ambasador u BiH smatra da je kominike sa posljednjeg zasjedanja Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) jako loš dokument, da je pristrastan i jednosmjeran, ne odražava stvarnu situaciju u zemlji, ne pokriva aktuelne probleme, da je pun neosnovanih optužbi protiv Republike Srpske, te da ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja, konstruktivnog dijaloga i traženju kompromisa.

Ivancov je izrazio uvjerenje da unutrašnja pitanja u BiH moraju da rješavaju isključivo domaće strane, da to umjesto njih ne mogu uraditi nikakav visoki predstavnik niti međunarodna zajednica.

Prema njegovim riječima, vrijeme za spoljna uplitanja je otišlo u prošlost i neće se vratiti.

"Temelj za uspješno funkcioniranje BiH jeste potpuno poštovanje Dejtonskih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta i dijalog, kompromis i konsenzus između njih", dodao je Ivancov.

Komentarišući mišljenja da "Rusija preko Republike Srpske vrši uticaj na područje Balkana", on je rekao da je ruski cilj razvoj ravnopravne i uzajamno korisne saradnje sa onima koji to žele, te dodao da mu je drago da se odnosi sa Balkanom razvijaju veoma aktivno.

"Republika Srpska je naš važan i poštovan prijatelj i partner, naše veze jačaju i postaju dublje, ovdje sa uspjehom djeluju naše vodeće kompanije, širi se saradnja sa ruskim regionima, a rusko-srpski hram i kulturni centar koji se sada grade u Banjaluci oličavaju naše duhovno jedinstvo. Mi sarađujemo i sa vlastima FBiH i sa svim političkim i etničkim snagama BiH podržavamo dobre, konstruktivne odnose. Samo zlonamjerni mogu ovo tretirati kao `maligni ruski uticaj", istakao je Ivancov.

Ivancov je ocijenio da je postignut veoma visok nivo saradnje Rusije i BiH, što potvrđuje niz kontakata na visokom nivou, da još postoji veliki potencijal za razvoj bilateralnih veza i niz projekata na kojima se trenutno radi, ali da je za realizaciju neophodno formiranje novih organa vlasti.

On smatra da je neophodno poštovati sve nevine žrtve tragičnih događaja koji su se dešavali na ovom prostoru u prvoj polovini 90-ih godina, bez ikakve politizacije te teme, jer to ne doprinosi jačanju odnosa povjerenja i pomirenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije