BiH

Pratite nas na Google news

Ivanić: Princip i članovi “Mlade Bosne” bili vođeni idejom istine i slobode

Ivanić: Princip i članovi “Mlade Bosne” bili vođeni idejom istine i slobode
Foto: N.N. | Ivanić: Princip i članovi “Mlade Bosne” bili vođeni idejom istine i slobode
Srna

BOSANSKO GRAHOVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da se danas u Bosanskom Grahovu obilježava stotinu godina od smrti Gavrila Principa, hrabrog mladića koji je zajedno sa ostalim članovima “Mlade Bosne” bio vođen idejom istine i slobode.

Ivanić je istakao da je rat devedesetih godina bio samo nastavak prethodnih ratova.

“Ovo područje pripada Srbima i treba da bude vraćeno Srbima”, rekao je Ivanić, koji je danas u Bosanskom Grahovu prisustvovao obilježavanju stotinu godina od smrti Gavrila Principa.

Gavrilo Princip je na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, u Sarajevu pucao na austrougraskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Članovi “Mlade Bosne” izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje većinskog srpskog naroda za oslobođenjem i ujedinjenjem.

Zbog atentata na Ferdinanda, 12. oktobra 1914. godine pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi.

Od šest atentatora, njih pet je bilo mlađe od 21 godine, što ih je, prema tadašnjem zakonu, činilo maloljetnim. Osuđeni su 29. oktobra na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vješanjem.

 

U vrijeme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, gdje je bio izložen strašnim mučenjima.

Kaznu je služio u češkom Terezinu, gdje je i umro 28. aprila 1918. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije