BiH

Ivanić u Izraelu: Poljoprivreda i turizam šansa za proširenje saradnje

Ivanić u Izraelu: Poljoprivreda i turizam šansa za proširenje saradnje
Ivanić u Izraelu: Poljoprivreda i turizam šansa za proširenje saradnje

JERUSALIM - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je u Jerusalimu s predsjednikom izraelskog parlamenta Julijem Edelstinom.

Njih dvojica su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u dvjema zemljama, kao i regijama Balkana i Bliskog istoka.

Ivanić i Edelstin su konstatovali da su odnosi BiH i Izraela dobri i da postoji dobra saradnja na parlamentarnom nivou, ali i odlična šansa za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava.

Sagovornici su zaključili da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje i u oblasti polјoprivrede, turizma i savremenih informacionih tehnologija.

Predsjedavajući Ivanić informisao je Edelstina o brojnim izazovima s kojima se BiH suočava od završetka rata, kao i o koracima koje čini na putu približavanja Evropskoj uniji.

Predsjednik izraelskog parlamenta upoznao je Ivanića o situaciji u svojoj zemlјi i poželio BiH uspjeh na putu ka Evropskoj uniji.

Ivanić je takođe obišao i Memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta tokom Drugog svjetskog rata ”Yad Vashem” u Jerusalemu, te položio vijenac u Sali sjećanja, kao i na obilјežje logora Jasenovac.

On je tom prilikom rekao da je ovaj muzej, koji svjedoči o istreblјenju šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, upozorenje da se zlo ne smije ignorisati ni zaboraviti, jer uvijek može da se ponovi.

"Vrlo je važno da se vratimo poštovanju drugih i elementarnim lјudskim vrijednostima, kao i spremnosti na kompromis. Mi u BiH ovdje možemo da naučimo dokle isklјučivost i mržnja mogu da dovedu", kazao je Ivanić.

Tokom boravka u Jerusalimu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se i predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, među kojima su brojni univerzitetski profesori, predstavnici diplomatskog kora i ugledni predstavnici javnog života Izraela.

Predstavnike Svjetskog jevrejskog kongresa zanimala je aktuelna politička situacija i odnosi u postdejtonskoj BiH i regionu, kao i odnosi BiH i Evropske unije.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Avigdorom Libermanom.

Delegacija BiH će se sastati i s predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom i Komitetom za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim funkcionerima i polaganje vijenca u Mauzoleju "Jasera Arafata".

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg bh. predsjedništva Mladena Ivanića, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije