BiH

Ivetić: Srbi konačno konstitutivni u Posavskom kantonu

Ivetić: Srbi konačno konstitutivni u Posavskom kantonu
Foto: Srna/Arhiva | Ivetić: Srbi konačno knstitutivni u Posavskom kantonu

ODŽAK - Odbornik u Skupštini Posavskog kantona u Federaciji BiH Damir Ivetić rekao je Srni da su usvajanjem izmjena Ustava na sjednici kantonalne Vlade Srbi konačno postali konstitutivan narod na području ovog kantona.

Ivetić je rekao da je na juče održanoj Sjednici Vlade Posavskog kantona usvojen 21 amandman, od kojih se jedan odnosi na konstitutivnost naroda.

"Usvojen je i amandman koji garantuje srpskoj djeci pohađanje i izučavanje maternjeg jezika i ćiriličnog pisma, kao i amandmani koji se tiču broja zaposlenih Srba u institucijama kojima je osnivač Vlada Posavskog kantona", naglasio je Ivetić.

On je dodao da ovi usvojeni amandmani garantuju da u Vladi Posavskog kantona jedan ministar mora biti iz reda srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, usvojene izmjene Ustava su garant opstanka Srba na području Posavskog kantona.

"Politika koju vodi SNSD na području Posavine potegla je pitanje da Srbi na ovoj teritoriji postanu konstitutivan narod, što je korak dalje, i ja se nadam da će nakon izbora 2022. godine Srbi u Posavini dobiti sve ono što im je zagarantovano Ustavom", rekao je Ivetić, koji obavlja i dužnost predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a u Odžaku.

Ivetić je naglasio da učekuje da Vlada Posavskog kantona primijeni usvojene izmjene i Srbima obezbijedi ono što im je Ustavom zagarantovano.

"Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Srba ima oko 1.200 na području Posavine, ja vjerujem da će taj broj biti veći, jer usvajanjem izmjene Ustava Kantona Srbi će napokon dobiti ono što im pripada, što je garant za opstanak ali i povratak na njihova vjekovna ognjišta", istakao je Ivetić.

Promjene odredaba Ustava u Posavskom kantonu naložio je Ustavni sud Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije