BiH

Izbjegli srpski radnici pripremaju 50 tužbi protiv Hrvatske

Izbjegli srpski radnici pripremaju 50 tužbi protiv Hrvatske
Foto: Ilustracija | Izbjegli srpski radnici pripremaju 50 tužbi protiv Hrvatske

BANJALUKA - Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH pripremilo je 50 tužbi protiv Hrvatske Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog nemogućnosti ostvarivanja stečenih prava Srba u toj zemlji, izjavio je predsjednik ovog Udruženja Nikola Puzigaća.

"Udruženje je prinuđeno da tužbama protiv Hrvatske traži pravdu u Strazburu, jer su izbjegli Srbi iz Hrvatske dvije decenije nakon rata i dalje poniženi i diskriminisani u ostvarivanju svojih stečenih radnih, penzionih, stanarskih i drugih prava koja su prije rata imali u Hrvatskoj", rekao je Puzigaća. 

On je podsjetio da je Udruženje ranije podnijelo na desetine tužbi Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Hrvatske na koje nije bilo odgovora. 

Puzigaća je naveo da je za slanje 50 tužbi u Strazbur potrebno izdvojiti 700 KM, zbog čega je pozvao nadležne institucije u Republici Srpskoj i ljude dobre volje da pomognu rad Udruženja koje je trenutno u teškoj finansijskoj situaciji i funkcioniše zahvaljujući skromnoj pomoći članstva. 

Komentarišući najnoviji izvještaj Savjeta Evrope u kojem se kritikuju vlasti u Hrvatskoj zbog eskalacije mržnje prema Srbima, Puzigaća smatra da je Evropa uveliko zakasnila sa takvom reakcijom i da je to mogla spriječiti prilikom ulaska Hrvatske u EU. 

"Mislim da Evropa nije trebala dozvoliti da Hrvatska postane članica EU prije nego riješi srpsko pitanje u Hrvatskoj", zaključio je Puzigaća. 

U hrvatskoj javnosti eskaliraju rasistički govor i mržnja protiv Srba, Roma i LGBT osoba, upozorava se u izvještaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije