BiH

Izbori u Mostaru 20. decembra

Izbori u Mostaru 20. decembra
Foto: Ilustracija | Izbori u Mostaru 20. decembra

SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je današnjoj hitnoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru.

Izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara će se održati u nedjelju, 20. decembra 2020. godine.

U sastav Gradskog vijeća Grada Mostara bira se 35 odbornika u skladu sa članom 19.4 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Broj birača upisanih u Centralni birački spisak za izbor odbornika u Gradsko vijeće Grada Mostara do sinoć u ponoć je 100.457  birača.

"Sve političke stranke i nezavisni kandidati da bi se ovjerili za učešće na izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara moraju podnijeti Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prijavu za  učešće na izborima koja sadrži neophodan broj potpisa podrške birača u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz CIK-a BiH.

Kako su naveli, političke stranke koje je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine, uz prijavu za učešće na izborima u Gradu Mostaru  nisu dužne dostavljati Rješenje iz registra suda i finansijski izvještaj.

Rokovi i redoslijed izbornih radnji za izbore u Gradu Mostaru precizirani su danas usvojenim Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru i koje će javnosti zajedno sa Odlukom o raspisivanju izbora i drugim relevantnim dokumentima biti dostupno na web stranici Centralne izborne komisije BiH.

Obrasce za prikupljanje potpisa podrške birača političke stranke i nezavisni kandidati mogu preuzeti u sjedištu CIK BiH od ponedjeljka, 27. jula.

Rok za prijavu političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara počinje u utorak, 28.  jula i ističe 07. avgusta u 16 časova.

"Rok za registraciju birača koji žele glasati iz inostranstva na Lokalnim izborima 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara traje do 06. oktobra do ponoći. Birači iz Mostara koji su bili registrovani da glasaju izvan BiH na Opštim izborima 2018. godine i žele i ovaj put glasati iz inostranstva popunjavaju obrazac PRP2 i uz prateću dokumentaciju dostavljaju u CIK BiH, ostali birači iz Grada Mostara koji žele glasati izvan BiH popunjavaju i dostavljaju obrazac PRP1. Obrasci su dostupni na web stranici CIK BiH", navedno je u saopštenju CIK-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije