BiH

Izbori u Mostaru mogući nakon oktobarskih

Izbori u Mostaru mogući nakon oktobarskih
Foto: N.N. | Izbori u Mostaru mogući nakon oktobarskih

MOSTAR, BANJALUKA - Međunarodna zajednica prenijela je ozbiljnu poruku političkim strankama u Mostaru da je odlučna da se izbori moraju održati, pa makar i nakon termina za redovne oktobarske izbore, saznaju "Nezavisne".

Kako nam je rečeno, mostarskim stranačkim prvacima je poručeno da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se primijenila odluka Ustavnog suda o načinu biranja odbornika u Gradskom vijeću.

I EU je u svom posljednjem izvještaju za BiH istakla da stanovnici Mostara nisu bili u mogućnosti da glasaju na lokalnim izborima još od 2008. godine, jer stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu mogle da se dogovore na koji način da zamijene odredbe koje su odbačene 2010. godine od strane Ustavnog suda BiH.

Ako do dogovora ne dođe u predviđenom roku za održavanje lokalnih izbora, pa ne bude bilo moguće izbore održati 4. oktobra, izbori u Mostaru će biti održani naknadno, po novom Izbornom zakonu. Rečeno nam je da su predstavnici EU i SAD skeptični da bi do dogovora moglo doći na vrijeme, pa je spremljena i rezervna varijanta, odnosno plan B.

Naime, jedna od mogućnosti je da, ukoliko se Izborni zakon izmijeni nakon maja, što je posljednji zakonski rok pred redovne izbore, mogla bi biti klauzula da se novi zakon primjenjuje od 1. novembra, a onda bi se u Mostaru organizovali izbori po novim odredbama.

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, kratko je rekla "Nezavisnim" da nema nove informacije u vezi s lokalnim izborima u Mostaru. Posljednja informacija je sastanak koji su prije desetak dana u Mostaru održale delegacije HDZ i SDA, na čelu s liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Oni su tada izrazili očekivanje da će izbori biti održani u oktobru ove godine, te da su stavovi približeni, ali je još dug put do usaglašavanja.

Nešto oprezniji u optimizmu bio je Izetbegović, koji je upozorio da je potrebno uskladiti odluke Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava, težnje Hrvatskog narodnog sabora, gledanja SDA i gledanja građanskih stranaka.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši predsjednik CIK BiH, kaže za "Nezavisne" da su izbori u Mostaru apsolutni prioritet i tvrdi da je svako odgađanje ili nepostizanje dogovora samo izgovor. On, naime, objašnjava da procedure u vezi s izmjenama koje su potrebne za legalne i legitimne izbore u Mostaru nisu komplikovane koliko se tvrdi od strane nekih političara.

"Problem s izborima u Mostaru je to što se hoće sve rješavati u paketu. Da postoji pravna država i vladavina prava u ovoj zemlji, prvo bi se rješavala odluka Ustavnog suda u vezi s Mostarom jer je ta odluka najstarija i morala bi se prva riješiti. Sve ostale odluke imaju vremena. Recimo, odluka u predmetu 'Ljubić' se ne odnosi na ove izbore i za tu odluku ima vremena do 2022. godine", kaže Šehić.

Kako on ističe, mora se postići dogovor koji će omogućiti da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kad i lokalni izbori u ostatku zemlje, odnosno 4. oktobra.

"Mislim da je moguće ne samo riješiti izbore u Mostaru, nego i onaj dio koji se odnosi na usvajanje odluke o novim tehnologijama koje bi poboljšale izborni proces. Političari preko noći donesu akte ako su im u interesu. Vidite da se za 15 minuta može promijeniti etnička pripadnost ako treba. Znači - može se, pitanje je želi li se", zaključuje Šehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije