BiH

Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati su nekada bili jedna nacija, vrijeme je za mir

Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati su nekada bili jedna nacija, vrijeme je za mir
Foto: Anadolija/Arhiva | Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati su nekada bili jedna nacija, vrijeme je za mir

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA, prokomentarisao je u Mostaru najavu predsjednika Sabora Republike Hrvatske, Gordana Jandrokovića, koji je kazao da je Republika Hrvatska u Evropskoj uniji otvorila temu trećeg entiteta u BiH i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda".

Lider SDA smatra da to nije ništa novo ili zabrinjavajuće, te da je svima poznato kakav je rezultat ostvarila politika Herceg-Bosne i udruženog zločinačkog pothvata.

"Nekad smo bili jedna nacija. Vrijeme je da pravimo mir i stabilnost, te da ne otvaramo stare rane. Pravimo normalnu, građansku i europsku Bosnu i Hercegovinu, i neka Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani za ostanak Hrvata u BiH od njega samog. Naša zemlja je dala trećinu današnjeg stanovništva Hrvatske. Premijeri, umjetnici, sportaši i nogometni izbornici su im iz Bosne i Hercegovine, dakle naša zemlja je puno dala našim susjedima. Hrvate s ovih prostora prije tri desetljeća počela je tjerati glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba, a koja je pokušala praviti etnički čiste prostore, sukobivši Hrvate i Bošnjake koji su nekad bili jedna nacija. Danas nam trebaju pomirenje i zajednički život i neka nas ostave na miru kako bismo sami pravili dobre odnose kakve smo nekad imali'', rekao je Izetbegović, a prenosi Anadolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije