BiH

Izetbegović: Datum na koji smo ponosni

Izetbegović: Datum na koji smo ponosni
Izetbegović: Datum na koji smo ponosni

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, delegacije Kantona Sarajevo, Gradske uprave i Gradskog vijeća Sarajeva položile su danas cvijeće na spomen-obilježja u glavnom gradu BiH povodom 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao Dan državnosti BiH.

Delegacije udruženja koja njeguju tekovine Narodnooslobodilačkog rata, takođe povodom 25. novembra, položile su juče cvijeće ispred muzeja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu,  gdje je na jučerašnji dan 1943. godine održano prvo zasjedanje ovog vijeća.

Izetbegović je nakon polaganja cvijeća kraj spomenika ubijenoj djeci Sarajeva izjavio kako vjeruje da će doći dan kada će 25. novembar kao praznik biti prihvaćen na području cijele BiH.

"Imamo proces sazrijevanja i prihvatanja činjenica. Svi smo rođeni u ovoj zemlji i treba da je volimo, da imamo datume na koje smo svi ponosni. Normalni odnosi će pobijediti prije ili kasnije", rekao je Izetbegović.

Govoreći povodom 71. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, s kojeg je poručeno da je BiH "i srpska i hrvatska i muslimanska", gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ocijenio je da bez ovih vrijednosti nema budućnosti.

"Te 1943. godine ZAVNOBIH je utemeljio univerzalne vrijednosti i principe koji nisu značajni samo za naše bh. društvo. Oni su značajni i za svjetsko društvo koje danas traga za vrijednostima solidarnosti i razumijevanja", kazao je Komšić istakavši da je druga velika vrijednost to što je BiH na zasjedanju ZAVNOBIH-a obnovila svoju državnost.

"BiH je postala zajednica ravnopravnih naroda, kako je to u deklaraciji ZAVNOBIH-a definirano, i postala ravnopravna sa tadašnjim republikama koje su utemeljene kao članice buduće SFRJ", podsjetio je Komšić.

Povodom Dana državnosti preksinoć je u Predsjedništvu BiH održan svečani prijem koji su organizovali hrvatski i bošnjački član Dragan Čović i Bakir Izetebegović. Prijemu nije prisustvovao član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić uz obrazloženje da na nivou BiH još nema zakona o državnim praznicima.

Čović je na prijemu poručio da je siguran da upravo ovaj dan i njegovo obilježavanje podsjeća na to šta je duh BiH, kako je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska.

Dodik: Ne postoji dan državnosti BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u BiH ne postoji dan državnosti.

"U BiH ne postoji dan državnosti, a 25. novembra se obilježava dan ZAVNOBIH-a. Ideologija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ne zasniva se na idejama ZAVNOBIH-a, nego na principima 'Islamske deklaracije', koju je napisao njegov otac Alija", rekao je Dodik i dodao da u Federaciji BiH mogu da slave šta hoće, ali ako žele BiH, onda treba usaglasti zajedničke datume koji će da budu obilježavani.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da 25. novembar za Republiku Srpsku nije nikakav praznik, jer se u RS obilježava 21. novembar - dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije