BiH

Izetbegović Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija...

Izetbegović Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija...
Izetbegović Dodiku predviđa sudbinu Sadama, Gadafija...
Tanjug

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je referendum o Danu Republike Srpske inat predsjednika Srpske Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milošević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posljedice.

Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti autoritet.

Izetbegović, koji je pokrenuo cijelu priču o zabrani 9. januara kao Dana Republike Srpske, kaže da su Dodik i oni koji su ga pratili u ovome izašli iz jedne, kako je rekao, zakonske zone u jednu protivzakonitu i protivustavnu poziciju.

Na pitanje šta nakon referenduma, Izetbegović kaže:

"Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa".

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsejdavajući Predsjedništva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

"To je tako eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti", rekao je Izetbegović.

On smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

Izetbegović je prokomentarisao i izjavu predsjednika Republike Srpske, koji je kazao "da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum".

"Ne može se hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smijeru", rekao je Izetbegović.

Podsjećamo, bivši predsjednik Iraka Sadam Husein nakon zbacivanja s vlasti osuđen je na smrt vješanjem a njegova egzekucija je izvršena 30. decembra 2006. godine.

Kada je riječ o bivšem lideru Libije Moameru Gadafiju, nakon izbijanja rata u ovoj zemlji, pobunjenici su zahtijevali njegovo povlačenje s vlasti i napuštanje zemlje. Međunarodni krivični sud u Hagu je 27. juna za Gadafijem raspisao potjernicu zbog navodnih zločina protiv čovječnosti. Afrička unija je potjernicu odbacila. Ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu. Organizacija ujedinjenih nacija je zvanično zatražila istragu o Gadafijevoj smrti jer se pretpostavljalo da je u pitanju ratni zločin.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije