BiH

Izetbegović: Najopasnija stvar uvođenje praga od tri odsto

Izetbegović: Najopasnija stvar uvođenje praga od tri odsto
Foto: Fena/Arhiva | Izetbegović: Najopasnija stvar uvođenje praga od tri odsto
N.N.

GORNJI VAKUF - Najopasnija stvar u novom planu OHR-a je uvođenje praga od tri odsto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH, izjavio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović govoreći o najavljenim izmjenama Izbornog zakona u BiH.

Prema njegovim riječima, novi plan OHR-a je očigledno probni balon, prenio je portal Klix.ba.

Izetbegović je kazao da je pravni tim SDA detaljno analizirao taj dokument koji još uvijek nije zvaničan.

"I onda se tu stane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Na taj način bi nam se navukla još jedna ludačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri odsto", izjavio je Izetbegović u Gornjem Vakufu.

Prema njegovim tvrdnjama, "Bošnjaci i bosanski patrioti su postali faktor na Balkanu bez kojeg nema nikakve računice".

"Postigli smo to uprkos svim problemima. Posljednje četiri godine, u kojima smo imali blokade, pokušaje rasturanja države, pokušaje izmjena Izbornog zakona u suprotnosti s evropskim standardima, pandemiju virusa korona i migrantsku krizu, mi smo bili ti koji su branili interese države i nikada nećemo niti milimetar ići unazad", rekao je Izetbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije