BiH

Izetbegović: Ne znam ništa o respiratorima, najdraži mi je Drager

Izetbegović: Ne znam ništa o respiratorima, najdraži mi je Drager
Foto: Fena | Izetbegović: Ne znam ništa o respiratorima, najdraži mi je Drager

SARAJEVO – U toku je pauza na suđenju u predmetu "Fadil Novalić i ostali", a svjedočenje je završila Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Ona je odgovarajući na pitanja odbrane i tužitelja kazala da nije stručnjak za respiratore, ali da su joj najdraži marke Drager.

"Meni su najdraži Drager respiratori. Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, gdje god sam se educirala. Pošto je to bilo tržište EU i svu su koristili Drager. Odrastala sam uz Drager, ono kao kad neku pjesmu volite. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima s kojima nismo imali nikakav problem. Ali ja nisam stručnjak za njih jer na njima rade anesteziolozi", objasnila je Izetbegović.

Na pitanje tužitelja kako joj je najdraži Drager ako nije stručnjak za respiratore, ponovila je da su joj najdraži.

"Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim",  kazala je Izetbegović.

Komentirajući ponudu firme "Ubicus", kazala je da nije realizovana jer je ta firma dobila četiri puta veću ponudu i da ih je prodala njima.

Advokatica Vasvija Vidović je pitala da li je Svjetska banka kupila te respiratore.

"Jeste. Svjetska banka je to kupila. Sada sam se sjetila kada se spomenuli. Kupili su po četiri puta većoj cijeni", kazala je Izetbegović.

Istakla je kako je dan prije proširene sjednice Vlade FBiH u martu prošle godine, EU dala obavijest da zatvaraju granice za izvoz respiratora i medikamenata.

"Dobila sam privatno saznanje da je Turska zatvorila izvoz respiratora, jer su jednog dobavljača zaustavili i skinuli mu sve respiratore koje su išle za BiH, ne za KCUS. Nama je u tom trenutku preostala samo Koreja i Kina", kazala je Izetbegović.

Na pitanje da li se na KCUS-u danas koriste respiratori koje je nabavila "Srebrena malina", Izetbegović je kazala da se koriste svih 30.

"Svi su danas u pogonu, u našem Respiratornom centru. Koriste se za invazivnu i neinvazivnu svrhu. Svi su u intenzivnoj njezi", rekla je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije