BiH

Izetbegović: Nije u redu što je Vučić pozvao samo Dodika i Čovića

Izetbegović: Nije u redu što je Vučić pozvao samo Dodika i Čovića
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Izetbegović: Nije u redu što je Vučić pozvao samo Dodika i Čovića

SARAJEVO - Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kaže da nije u redu to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

"Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dvije noge", izjavio je Izetbegović poslije sjednice Predsedništva SDA, i dodao da bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

Izetbegović je ocijenio da se u BiH sve stvari, kao i obično, moraju riješiti konsenzusom.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić ocijenila je da je poslije posjete Milorada Dodika, a zatim Izetbegovića i Čovića Hrvatskoj, došao "na red atak na suverenitet BiH i iz Srbije".

"Zvaničnici susjednih država, uz podršku samozvanih etnolidera iz BiH, suverenitet naše države žele u potpunosti da prenesu na njene narode. Jasno je to iz ustaljenih ponavljanja kršenja diplomatskih i političkih protokola koji se tiču sastanaka najvećih državnih zvaničnika", smatra ona.

Prema njenim riječima, umjesto svih članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara, predsjednici susednih država, ali i premijer Vlade Hrvatske organizuju sastanke s predsednicima nacionalnih stranaka u BiH, koji su, po njima, legitimni predstavnici naroda.

Vučić je  večeras u Beogradu organizovao večeru na koju su pozvai Dodik i Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije