BiH

Izetbegović: Radončić nije htio da imenuje svog nasljednika iz SBB-a

Izetbegović: Radončić nije htio da imenuje svog nasljednika iz SBB-a
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: Radončić nije htio da imenuje svog nasljednika iz SBB-a

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, najavio je da bi ova stranka u petak trebala da imenuje kandidata za ministra bezbjednosti BiH.

"Ovo ministarstvo treba da dobije čelnog čovjeka", rekao je Izetbegović i dodao da je Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a, nudio da imenuju ovog minisitra iz reda te stranke.

"Ali, Radončić to nije htio", rekao je lider SDA.

Podsjećamo, nedavno je Radončić podnio ostavku koju je prihvatio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a kao razloge je naveo, između ostalih, situacija u vezi sa migrantima i afera "Respiratori".

Izetbegović je dodao da SNSD mimo dogovora pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara kada su u pitanju Srbi.

"To neće ići tako. Mi moramo vidjeti kompletan taj raspored kao što smo uvijek do sada radili", kazao je Izetbegović i dodao da da treba da budu imenovani direktori SIPA, UIO i drugih institucija.

Govoreći o lokanim izborima, po njemu oni treba da budu održani u oktobru, a ne u novembru, te da je za SDA bilo koji način njihovog finansiranja prihvatljiv.

Na pitanje o kojem je tužiocu govorio, te da ga je pozvao Oleg Čavka, državni tužilac, da kaže o kome je pričao kada je govorio o otuđenju mobitela, Izetbegović je rekao da se Čavka sigurno prepoznao u tome, kada je tužilac odnio kući mobitel i pokušao da stavi svoju karticu u taj uređaj.

Kazao je da ostaje pri svemu što je govorio kada je u pitanju rad pravosudnih institucija, te da je krajnje je vrijeme da se krene u njegovu reformu.

"Ovo što sada imamo nije ni blizu. Za mnoge od njih zakon ne važi, previše je toga što treba popraviti i mislimo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, na osnovu onoga i to je gospodin Pribe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije