BiH

Izetbegović: SDA smatra da bi izbori trebalo da budu u oktobru

Izetbegović: SDA smatra da bi izbori trebalo da budu u oktobru
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: SDA smatra da bi izbori trebalo da budu u oktobru

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kazao je novinarima da, što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja izbora je prihvatljiv, te da ova stranka misli da bi izbori trebalo da budu održani u oktobru, a ne u novembru.

Izetbegović je rekao da će sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH i predsjedavajućim Doma naroda BiH, razgovarati o svemu.

"Danas ćemo se dva puta sastati, imamo sjednicu Kolegija pred  sjednicu Doma naroda, a i sastanak u vezi s izborima u Mostaru. Govorićemo o radu Vijeća ministara, budžetu", kazao je Izetbegović.

Upitan da kaže da li će SDA glasati za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu Košarca i Jovića, i da li je o tome razgovarao s poslanicima SDA, Izetbegović je rekao da nije, te da će SDA imati danas sjednicu Kluba poslanika pa će se očitovati o tome.

Na pitanje o kojem je tužiocu govorio i da li ga je pozvao Oleg Čavka, državni tužilac, da kaže o kome je pričao kada je govorio o otuđenju mobitela, Izetbegović je rekao da se Oleg Čavka sigurno prepoznao u tome, kada je tužilac odnio kući mobitel i pokušao da stavi svoju karticu u taj mobitel.

"Imali smo mnogo afera, aferu 'Barašin', a kada sam to govorio, mislio sam na njega", rekao je Izetbegović.

Kazao je da ostaje pri svemu što je govorio kada je u pitanju rad pravosudnih institucija, te da smatra da tu postoji ogromna potreba da se napravi jedno nezavisno, profesionalno pravosuđe i da je to prijeka potreba bh. društva.

"Ovo što sada imamo nije ni blizu. Za mnoge od njih zakon ne važi, previše je toga što treba popraviti i mislimo da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje pravosuđa, na osnovu onoga, i to je gospodin Pribe reko. Krajnje je vrijeme  da se krene u reformu pravosuđa", kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje smjene Košarca, Izetbegović je rekao da će za to vidjeti, te da misli da su šanse dobre da budu suzdržani poslanici SDA.

"Što se tiče prijedloga za ministra sigurnosti, mislim da će SDA ići s prijedlogom u petak", rekao je Izetbegović, dodavši da SNSD mimo dogovora pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara gdje su imenovanja Srba u pitanju.

"To neće ići tako. Moramo vidjeti kompletan raspored kao što smo uvijek do sada radili", kazao je Izetbegović.

Dodaje da Ministarstvo bezbjednosti treba da dobije čelnog čovjeka, te da treba da bude imenovan direktor SIPA, UIO i drugih.

Izetbegović je rekao da je Fahrudinu Radončiću nudio da imenuju ministra iz reda SBB-a, ali da on nije htio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije