BiH

Izetbegović: Šmit ima jača leđa od Incka

Izetbegović: Šmit ima jača leđa od Incka
Foto: N.N. | Izetbegović: Šmit ima jača leđa od Incka
Srna

MOSTAR - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje da će novi visoki predstavnik u BiH Kristajn Šmit biti efikasniji od prethodnika Valentina Incka jer će imati jaču podršku.

"On ima jača leđa od Incka. Ja se nadam da će Šmit imati jaču podršku, jer dolazi iz Njemačke", rekao je Izetbegović novinarima u Mostaru, komentarišući jučerašnju odluku Upravnog odbora PIK-a da imenuje Šmita uprkos protivljenju Rusije.

Izetbegović kaže da bi Incko učinio više da je imao podršku, te ocijenio da je odlazeći visoki predstavnik "sasvim sigurno bio prijatelj BiH" i odlično poznavao ovdašnje prilike.

On je naveo da imenovanju novog visokog predstavnika postoje otpori Ruske Federacije i Republike Srpske, ali da smatra da će "biti prevaziđeni".

Osvrćući se na izjavu predsjednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića da je ta zemlja u EU otvorila temu trećeg entiteta, Izetbegović kaže da ga takve priče ne zabrinjavaju jer traju 30 godina i nisu dale rezultat, zbog čega bi trebalo odustati od njih i okrenuti se izgradnji evropske BiH.

"Trebalo bi da odustajemo od priča o raznim Herceg-Bosnama, o nastavcima nekih političkih UZP-ova (udruženi zločinački poduhvat). Vrijeme je da se jedni drugima okrenemo i pravimo mir i stabilnost, da ne otvaramo te rane od prije 25 i 30 godina, već da pravimo jednu normalnu građansku i evropsku BiH", smatra Izetbegović.

On tvrdi da su "Bošnjaci u BiH mnogo više zainteresovani da Hrvati ostanu u BiH nego Jandroković".

"Ova zemlja je dala trećinu stanovništva Hrvatske - premijere, sportiste, umjetnike. BiH je i te kako mnogo dala Hrvatskoj i mi bismo voljeli da procesi iseljavanja Hrvata prestanu, da naša braća Hrvati ostanu tu sa nama. Sve ćemo činiti da bude tako", rekao je Izetbegović.

Izetbegović ne vidi da je riječ o zabrinjavajućem trendu iseljavanja Hrvata.

"Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH bila je jedna glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba prije tridesetak godina i koja je pokušavala da pravi etnički čiste entitete, koja je sukobila Hrvate sa njihovom braćom Bošnjacima. Mi smo ovdje bili jedna nacija prije 400-500 godina, tako da se nadamo prestanku takvih politika, pomirenju i zajedničkom životu u BiH. Najbolje je da nas ostave na miru da mi ovdje sami napravimo dobre odnose kakvi su nekada bili", rekao je Izetbegović.

Predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je danas za Osječku televiziju da je BiH jedan od glavnih prioriteta Hrvatske zbog Hrvata, te da je Hrvatska u EU otvorila temu "trećeg entiteta" i skrenula pažnju na "unitarizam većine bošnjačkog naroda".

Izetbegović najavio finalni sastanak s Čovićem

Predsjednik SDA izjavio je da će se naredne sedmice u Sarajevu sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem od koga je juče dobio odgovor u vezi s Izbornim zakonom BiH koji bi, kako kaže, mogao značiti istorijski korak.

"Biće to finalni sastanak. Sad će uskoro godina kako smo u Mostaru potpisali Sporazum. Hrvatska strana insistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno njihovu tvrdnju da brojniji narod Bošnjaci njima Hrvatima bira predstavnike, konkretno člana Predsjedništva BiH, pa nadalje", rekao je Izetbegović u Mostaru.

On je naglasio da Bošnjaci tvrde da postoji dominacija manjine u Parlamentu, odnosno da HDZ koji ima petinu ili manje od petine ruku u Predstavničkom domu kroz Dom naroda zaustavlja šta god hoće.

"To se potvrdilo, jer nemamo federalne vlade, nema popune Ustavnog suda i nema mnogo toga za šta smo mi zainteresovani. Imamo dominaciju s njihove strane. Mi tražimo da se ta stvar riješi. Juče sam prvi put dobio odgovor od Čovića da su oni, vjerovatno, spremni da idu u tom smjeru i to bi bio istorijski korak. Ako se nadležnost domova naroda - federalnog i na nivou BiH svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, onda je moguće mnogo toga pokrenuti dalje", izjavio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, onda će i interresorna grupa moći dobiti vjetar u leđa i nešto uraditi.

"Imaćemo sastanak iduće sedmice i onda ćemo vidjeti da li je tako i da li postoji spremnost da se popuni Vlada Federacije sa dva bošnjačka ministra koji nedostaju. Ako to dvoje pokrenemo, onda se mnogo toga dobrog može pokrenuti u FBiH", naveo je Izetbegović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije