BiH

Izetbegović: Srpske političare pustiti da se ispušu

Izetbegović: Srpske političare pustiti da se ispušu
Foto: Screenshot/N1 tv | Izetbegović: Srpske političare pustiti da se ispušu, Hrvati imaju svoje frustracije

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentarisao je sinoć obilježavanje Dana srpskog jedinstva i sintagmu "srpski svet".

On je tim povodom rekao da "srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se ispušu nakon što je Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida".

Izetbegović je gostujući na sarajevskoj N1 tv. rekao da opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv Dodika i SNSD, koji, kako kaže, diktiraju taj tempo.

Ne isključujući mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske, kako kaže, pokušati da "pocijepa državu", Izetbegović je rekao da je odgovor njegove SDA na to - "moderna, evropska i multietnička BiH" u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO-u.

"U toku je svesrpski projekat, jer sve što se događa u Crnoj Gori preliva se i na BiH", kaže Izetbegović i dodaje:

"Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam, OHR, PIC, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patritotima, na jedan vrlo ružan način".

Istakao je da se BiH nikada neće raspasti, jer u njoj se, kaže, pitaju oni koji vole ovu zemlju i nemaju alternativu.

Rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u dijelu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika. Šmit, kaže, to ne bi smio da uradi, jer bi time uništio svoj autoritet.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb, insistiraju na izmjeni Izbornog zakona u BiH da se ne bi ponovilo da jedan narod ima dva člana Predsjedništva, kao što je to slučaj sada sa Željkom Komšićem, koji je zvanično iz reda hrvatskog naroda, a izabran je glasovima Bošnjaka.

Izetbegović tvrdi da "Hrvati imaju svoju frustraciju".

"Nije ustavotvorac htio da to bude hrvatski član Predsjedništva BiH, nego da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cijele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu 'Sejdić-Finci'. Ukinućemo te nacionalne prefikse...", rekao je, između ostalog, Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije