BiH

Pratite nas na Google news

Izetbegović: Zločini mudžahedina se mogu pobrojati na prste jedne ruke

Izetbegović: Zločini mudžahedina se mogu pobrojati na prste jedne ruke
Foto: Ilustracija | Izetbegović: Zločini mudžahedina se mogu pobrojati na prste jedne ruke
N.N.

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović rekao je, odgovarajući na izjavu hrvatskog zastupnika Miroslava Tuđmana da je Alija Izetbegović pozvao mudžahedine 90-ih u BiH i tako "začeo islamski terorizam", da je njegov otac tokom rata tražio oružje, a ne strane borce.

On je dodao da Alija Izetbegović nije bio sretan zbog prisustva mudžahedina u Bosni i Hercegovini tokom rata 90-ih godina prošlog vijeka.

"Mislim da gospodin Tuđman skreće pažnju sa nekih tema koje su u fokusu i koje njemu ne odgovaraju. Jedno je pitanje koncentracionog logora u Jasenovcu, koji je bio jedini konc-logor koji nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg-Bosne, očekujemo uskoro definitivne presude u Hagu za udruženi zločinački poduhvat. U tom svemu ima i Tuđmana mlađeg koji je bio šef obavještajne službe u to vrijeme. Mislim da skreće pažnju sa onoga što ne odgovara njemu i Hrvatskoj, s tema koje su takve kakve jesu", rekao je Bakir Izetbegović za televiziju "N1".

On je rekao da su mudžahedini činili zločine, ali da se ti zločini ne mogu porediti sa onima u kojima je učestvovao otac Miroslava Tuđmana, bivši predsjednik Hrvatske Franjo.

"Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Zločini mudžahedina su bili individualni i za njih su oni odgovarali, i ako nisu, mogu odgovarati. Ovdje u Sarajevu je sedam-osam godina šef jedinice poznat kao Abu Hamza zadržan u našem imigracionom centru s namjerom da bude protjeran iz BiH. Da je bilo dokaza valjanih, odgovarao bi pred Sudom. Bilo je zločina i na strani mudžahedina, ali se ne mogu porediti sa zločinima udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je između ostalih učestvovao i predsjednik Tuđman", istakao je Bakir Izetbegović za "N1", a potom dodao:

"Radi se o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je dokumentovan, u kojem definitivno ima i hrvatskih postrojbi. Pred Haškim tribunalom će biti jasno dokazana uloga svakog. Zašto počinju te teme, ako bošnjačka strana ne insistira na tome? Nije mi jasno".

Izetbegović ponavlja da njegov otac Alija nije dovodio mudžahedine u BiH "već obratno", te da je mnogo puta rekao da u Bosni i hercegovini nisu potrebni strani borci.

"On kaže da ih je u BiH doveo Alija Izetbegović. Obratno. Alija Izetbegović je dao niz izjava da BiH nisu potrebni strani borci, zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz stranih zemalja. Kazao je: 'Imamo dovoljno momaka, nemamo dovoljno oružja.' Šta ih je prizvalo u BiH? Kolone unesrećenih izbjeglica, silovane žene, obostrana agresija sa istoka i zapada. Sve te scene koje su gledali na CNN-u i medijima su ih prizvale ovdje. Svi su oni prešli preko teritorije Hrvatske i Herceg-Bosne u vrijeme kada je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe i morao je znati za tu stvar. Zašto se mi nismo njih odrekli u to vrijeme? Pa, kad ste napadnuti i od komšije i susjeda i imate podmukli embargo na oružje, a cijeli svijet gleda šta vam se dešava, nećete reći nikome da nije dobrodošao sa puškom u BiH da se bori na vašoj strani. Uostalom, nije se znalo da će oni uraditi neke zločine. Mi smo smatrali da će oni kao vojska koja se poziva na islam jako dobro paziti kako ratuju i da neće činiti zločine", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

On kaže da se zločini Mudžahedina mogu pobrojati na prste jedne ruke.

"Ti se zločini daju pobrojati na prste. Bili su sistematski sankcionisani. Ako je neko sačuvao ideju multietničkog društva u BiH i branio principe i civilizacijske vrijednosti, onda je to bila strana koju je predvodio moj otac", kaže Izetbegović.

Na pitanje novinara televizije "N1" 'da li je Alija Izetbegović imao kontrolu nad njima za vrijeme rata', Izetbegović odgovara:

"Ispočetka nije bilo nikakve kontrole. Bili smo razbijeni u enklave i mogli smo samo saznati ponešto šta se dešava. Zatim su oni bili iz raštrkanih jedinica postrojeni u jednu, pa je tu bilo nešto više kontrole. Kao što rekoh, njihovi zločini se mogu pobrojati na prste jedne ruke, za razliku od drugih strana gdje su zločini sistematski planirani, vršeni. Alija Izetbegović nije upravljao s njima. Nije bio komandant, nije znao detalje o organizaciji. Osim te neke komande kao predsjedavajućeg Predsjedništva. Oni nisu bili istjerani iz BiH, ali Alija Izetbegović nije bio sretan što su tu prisutni. Zvanično u Maroku je kazao da nam ne trebaju borci, nego oružje, jer smo bili pod embargom".

PROČITAJTE JOŠ: 

Tuđman optužio Izetbegovića za terorizam

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije