BiH

Izetbegović: Znamo da ova zemlja nije samo naša, želimo da živimo u miru

Izetbegović: Znamo da ova zemlja nije samo naša, želimo da živimo u miru
Foto: Nedžad Uglješa/Arhiva | Izetbegović: Znamo da ova zemlja nije samo naša, želimo da živimo u miru
R.K.

SARAJEVO - Što se nas Bošnjaka tiče, sve što mi želimo i što smo ikada željeli jeste da u miru živimo s komšijama. Mi poštujemo ovu zemlju, znamo da nije samo naša, želimo mir sa svim komšijama.

Ovo je poručio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, tokom obraćanja okupljenim građanima u Željeznom Polju, gdje je održana tribina ove stranke, ali takođe istakavši da su odnosi između naroda u BiH narušeni.

Kako je saopšteno, Izetbegović se u uvodu obraćanja prisjetio perioda osnivanja SDA prije 32 godine, a naveo je da su mještani Željeznog Polja "posebni po tome što su sve stvorili svojim rukama, te što čuvaju svoju zemlju, vjeru, identitet i ponos kao malo ko u BiH".

Prvi čovjek SDA kazao je da su Bošnjaci, kada je u pitanju odnos s ostalim narodima i građanima BiH uvijek težili miru.

"Što se nas Bošnjaka tiče, sve što mi želimo i što smo ikada željeli jeste da u miru živimo s komšijama. Mi poštujemo ovu zemlju, znamo da nije samo naša, želimo mir sa svim komšijama. Želimo stabilnost, šansu da našu djecu zadržimo u ovoj zemlji, a da bi je zadržali potrebni su nam mir, stabilnost, izgradnja, evropski i NATO put, bolja infrastruktura, zdravstvo i obrazovanje" izjavio je Izetbegović i dodao da je sve što očekuje zapravo poštovanje Ustava i zakona, te da ostali poštuju Bošnjake onoliko koliko, kako je rekao, Bošnjaci poštuju njih.

"Sa Hrvatima su nam potrebni bolji odnosi i kada god bi ih popravili, sve je išlo naprijed. Međutim, Dragan Čović se približava drugoj strani i želi pritiskom da nas na nešto natjera. Danas su smislili da guraju prst Palestincima u oko, da priznaju Jerusalim kao glavni grad. To ni Ujedinjene nacije nisu priznale. Umjesto dogovora sa nama, stalno pokušavaju vršiti pritisak", naglasio je lider SDA.

Izetbegović je istakao i da je SDA politički i ideološki monolit, koja ima svoju emociju, jasne političke ciljeve, jedinstvo i iskustvo.

"Imali smo na sve odgovor. Šta god je zadesilo ovu zemlju i ovaj narod, mi smo našli odgovor", izjavio je Izetbegović i nastavio da je FBiH zbog aktuelnih poskupljenja donijela konkretne mjere za građane.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, prvi čovjek SDA rekao je da sve stranke koje pripadaju probosanskom bloku treba da teže snažnoj državi i pravnom sistemu, te da ni OHR-u niti bilo kome neće dozvoliti da nametnu nepravedna rješenja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije