BiH

Izetbegović napadao Srpsku u Budimpešti

Izetbegović napadao Srpsku u Budimpešti
Foto: Fena | Izetbegović napadao Srpsku u Budimpešti

BUDIMPEŠTA - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je danas u Budimpešti da je evropski prut BiH trenutno u zastoju i za to optužio Republiku Srpsku tvrdnjom da su građani BiH taoci, kako je naveo, onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo da negiraju genocid.

Izetbegović je na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država članica Višegradske grupe, rekao da Republika Srpska blokira institucije BiH samo zato što im je, kako je kazao, zakonski zabranjeno "negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca".

"Građani BiH su trenutno taoci onih koji smatraju da je njihovo neotuđivo pravo da negiraju genocid i da odlikuju osuđene ratne zločince", rekao je Izetbegović, prenijela je Fena.

Upozorio je, navodi se, na primjere diskriminacije u Republici Srpskoj i dodao da "predvodnici takve politike ugrožavaju Dejtonski sporazum, a samim tim i mir i stabilnost".

"Posljedice takve antievropske i anticivilizacijske politike ne snosimo samo mi u BiH, već ona može da destabilizuje cijeli region, pa i EU", kazao je Izetbegović.

On je, navodi se, pozvao države članice EU na nultu stopu tolerancije prema kreatorima destruktivne politike i na korištenje mehanizama kojima se može zaustaviti i spriječiti destabilizacija prilika.

Izetbegović smatra da je BiH za mir i stabilnost i nastavak evropskog puta potrebno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava, važećih zakona i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kazao je da BiH od predstavnika EU očekuje da, u skladu s vlastitim principima, aktivnim angažmanom pomogne u donošenju adekvatnog rješenja za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

Čubrilović: Svi su ostali krivi, samo on nije

Predsjednik Narodne skupštine Reupbilke Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je na današnjoj sjednici lidera parlamenata zemlja Jugoistočne Evrope u Budimpešti morao da reaguje zbog neprimjerenih izjava predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bakira Izetbegovića, naglasivši da u BiH nema drugih riješenja, osim kompromisnih.

Čubrilović je naglasio da je da je Izetbegović počeo da otvara pitanja koja su potpuno odudarala od teme same sjednice kojom su se bavili svi ostali učesnici, počev od predsjednika parlamenata Višegradske grupe do predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope.

"On (Izetbegović) je za stanje u BiH optužio prije svega SNSD i neke elemente unutar Republike Srpske, a potom i HDZ, te se predstavio kao jedini demokrata u BiH i jedini koji može da diktira demokratske principe po kojima drugi treba da se ponašaju", rekao je Čubrilović.

On je istakao da Izetbegović, vjerovatno potpomognut dijelom međunarodne zajednice, koja mu daje "vjetar u leđa za takve stavove", misli da je demokratija ono što on kaže ili ono što diktira njegova politička opcija.

"Sve ostale je napao. Svi su ostali krivi, samo on nije. Ja sam ovdje morao da reagujem i da kažem da BiH nema drugih rješenja, osim onih kompromisnih, a da je Izetbegović jedan od onih koji spada u grupu remetilačkih faktora unutar same BiH", naglasio je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije