BiH

Izetbegović objavio šta će uraditi sa povećanjem plate

Izetbegović objavio šta će uraditi sa povećanjem plate
Foto: Fena | Izetbegović objavio šta će uraditi sa povećanjem plate

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Taj iznos će, poručuje Izetbegović, do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

"Od svih zastupnika i delegata SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima", naveo je Izetbegović.

SDA je podržala usvajanje Budžeta, naglašava on, iako, kako navodi, smatra da je "povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima".

"Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija.  Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima. Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike, što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta", navodi Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije